Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 14 september 2011

Economisch beleid provincie Overijssel goed op de kaart in Den Haag

Sterkere economie in Provincie Overijssel door te investeren in ondernemen en onderzoek

Nederland moet weer in de top 5 van de kenniseconomieën in de wereld komen. Dat is het doel van het kabinet en daar draagt het economische beleid van provincie Overijssel in belangrijke mate aan bij. Dinsdag is brief "Naar de top! Het nieuwe bedrijvenbeleid in actie'(s)' is verschenen. Deze brief, waarin Overijssel goed naar voren komt, is door minister Verhagen (EL&I) aan de tweede kamer is verstuurd.

Onderzoekers, ondernemers en onderwijsinstellingen moeten veel meer van elkaar profiteren. Dat levert betere, vernieuwende en concurrerende producten op. Het kabinet heeft ondernemers en onderzoekers uit negen topsectoren van de Nederlandse economie en betrokken overheden gevraagd om voorstellen te doen die de Nederlandse en ook Overijsselse concurrentiekracht versterken. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie: "Als provincie hebben wij ons heel hard ingezet om de ideeën en voorstellen uit de topsectoren onder de aandacht van het ministerie van EL&I te brengen. Uit de brief blijkt dat het kabinet enthousiast is over wat wij in onze provincie doen en van plan zijn te gaan doen. Wij beschouwen het als een uitdaging om met de betrokken partijen de ingezette koers naar de top krachtig voort te zetten".

Twee miljard in 2015
Voor de maatregelen heeft de Rijksoverheid in 2012 1,3 miljard Euro beschikbaar. Dat loopt op naar ruim twee miljard Euro in 2015. Rietkerk: "Wij gaan in het najaar met de minister om de tafel om de plannen verder uit te werken en om de financiering rond te krijgen. Als provincie investeren wij trouwens ook fors. Ik ben er trots op dat onze aanpak in Den Haag goed is geland en dat zeer belangrijke Overijsselse initiatieven uit verschillende topsectoren specifiek in de brief worden genoemd. Dat geeft veel energie om met het bedrijfsleven, het onderwijs, de kennisinstellingen en het MKB op deze weg verder gaan."

Overijsselse topsectorinitiatieven

- Topsector Chemie
Overijssel investeert in het Polymer Sciencepark Zwolle, een kenniscampus polymeren/kunststoffen in samenwerking met Wavin, DSM, Hogeschool Windesheim, Deltion College, gemeente Zwolle en andere regionale (MKB) bedrijven en instellingen.
- Topsector Energie
Provincie Overjissel richt een energiefonds op van 250 miljoen (deels revolverend) ten behoeve van risicodragende investeringen en innovatieve projecten voor hernieuwbare energieopwekking en energiebesparing.
- Topsector High Tech Systems en materialen
Overijssel investeert in het businessplan High Tech Twente. Dit plan is gericht op business development, kennisvalorisatie en de arbeidsmarkt. Het plan wordt uitgevoerd met regionale bedrijfsleven, de UT, de instituten MESA+, MIRA en CTIT, Saxion Hogeschool, innovatieplatform Twente en de regio Twente. Daarnaast investeert de provincie in totaal 96 miljoen Euro in de innovatiedriehoek (UT/Kennispark, Hart van Zuid/Hengelo/centraal station Twente/WTC, gebiedsontwikkeling vliegveld Twente)
- Topsector Logistiek
Overijssel investeert circa 450 miljoen in infrastructuur, onder meer in de verbreding van de A1
- Topsector Life Science & Health
Overijssel en Gelderland investeren samen in de RedMedtechHighway met een verbinding naar Eindhoven.




Ingezonden persbericht