Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 14 september 2011

Nieuw bomenbeleid maakt afschaffen kapvergunning mogelijk

Minder regels voor inwoners van Amersfoort en meer gedeelde verantwoordelijkheid. Met die intentie heeft het college het gemeentelijk bomenbeleid ontwikkeld. De raad wordt gevraagd dit bomenbeleid vast te stellen. Een volgende stap is dan het opstellen van een lijst met waardevolle bomen waarvoor een kapverbod geldt. Inwoners kunnen hun eigen waardevolle bomen ook aanmelden voor deze lijst. Zodra deze inventarisatie is afgerond, wordt de bestaande kapvergunning afgeschaft.

Op dit moment moet voor alle bomen met een omtrek van 35 cm of meer een kapvergunning worden aangevraagd als de eigenaar de boom wil kappen. In 97% van de gevallen wordt die kapaanvraag goedgekeurd. De bomen waarvoor een kapvergunning niet wordt verleend, zijn monumentale en andere waardevolle bomen.

In het nieuwe bomenbeleid draait de gemeente het om. Van de ruim 63.000 bomen die in de straten, plantsoenen en parken van Amersfoort staan komen ruim 11.000 waardevolle bomen op een lijst. Voor die bomen geldt een kapverbod, waarvoor alleen bij hoge uitzondering een ontheffing mogelijk is. Er komen ook particuliere bomen op de bomenlijst. Voor de andere bomen geldt geen kapverbod.

"Met deze aanpak kunnen wij het bomenbestand effectiever beschermen en daarmee ons imago van Groene Stad behouden en versterken". aldus wethouder Tigelaar van Stedelijk Beheer.

Drie categorieën waardevolle bomen
De waardevolle bomen worden in drie categorieën ingedeeld:
* Monumentale bomen: ouder dan 100 jaar. In Amersfoort vallen ongeveer 100 bomen in openbaar gebied en 50 op privéterrein in deze categorie. Het zijn de parels van de stad
* Belangrijke beeldbepalende bomen: opvallende bomen. Hiervan zijn er circa 1000 stuks in openbaar gebied en 100 bomen op privéterrein
* Bomen langs hoofdstructuren zoals belangrijke wegen en watergangen. Hier vallen circa 10.000 bomen onder. De indeling is van belang bij de beoordeling van ontheffingsaanvragen. Monumentale bomen krijgen de grootste bescherming.

Voordelen voor de stad
De nieuwe werkwijze heeft een aantal voordelen:

- behoud en ontwikkeling van een gezond Amersfoorts bomenbestand;
- een lijst met beschermde bomen die openbaar en voor iedereen beschikbaar is;
- bewoners beschikken zelf over de bomen in hun tuin en zijn daarmee zelf en met elkaar verantwoordelijk voor het groen in hun woonomgeving;
- bewoners die hun waardevolle boom op de lijst plaatsen, komen in aanmerking voor een beheer en onderhoudsadvies;
- bij nieuwe plannen is van tevoren duidelijk welke bomen waardevol zijn en dus in de plannen moeten worden opgenomen.

Volgende stap: bomenlijst
Als de gemeenteraad het bomenbeleid vaststelt, is de volgende stap het opstellen van de lijst met waardevolle bomen. De gemeentelijke bomen en tientallen particuliere bomen zijn in beeld. Voor de particuliere bomen neemt de gemeente contact op met de eigenaar om te kijken of deze bereid is de boom op de lijst te zetten. In ruil daarvoor krijgt de eigenaar advies over beheer en onderhoud van de boom. Bewoners kunnen hun eigen waardevolle bomen ook aanmelden voor deze lijst.

De gemeente beoordeelt de aanmeldingen en stelt een concept bomenlijst op, die voor advies naar de klankbordgroep bomen gaat. Daarna stelt het college de lijst vast.

Zodra de bomenlijst is vastgesteld door het college van B&W kan de kapvergunning daadwerkelijk worden afgeschaft door de benodigde wijzigingen door te voeren in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Naar verwachting gebeurt dit in het voorjaar van 2012.

Meer informatie over het nieuwe bomenbeleid staat op www.amersfoort.nl/bomen.

Noot voor de redactie,