Persbericht

Nederlander vindt auto veilig vervoermiddel

~ desondanks is merendeel van Nederlandse mannen ooit betrokken geweest bij een ongeval ~

Assen, 14 september 2011 - 95% van de Nederlanders ervaart de auto als een veilig vervoermiddel. Dit blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Univé Verzekeringen. 600 Nederlanders werden ondervraagd over hun gevoel van veiligheid in de auto en op de weg. Het gevoel van veiligheid is opmerkelijk, omdat 64% van de mannen en 37% van de vrouwen ooit betrokken is geweest bij een ongeval.

Eurocommissaris Neelie Kroes haalde vorige week het item veiligheid op weg aan toen ze bekend maakte dat nieuwe auto's vanaf 2015 uitgerust moeten zijn met een systeem dat bij ongelukken automatisch de hulpdiensten waarschuwt. Hierdoor moet het aantal verkeersdoden op termijn drastisch worden verminderd. De cijfers van het onderzoek van Univé tonen aan dat Nederlanders zich slechts deels bewust zijn van de gevaren op de weg.

Mannen denken overigens eerder een ongeluk te krijgen in de stad dan op de snelweg. Bij vrouwen is dit net andersom; zij denken eerder op de snelweg bij een ongeluk betrokken te raken. Zowel mannen (60%) als vrouwen (52%) zijn ervan overtuigd dat de kans op een ongeluk op de provinciale weg het grootst is.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 64% van de mannen ooit getuige is geweest van een auto-ongeluk bij derden. Dit geldt voor 38% van de vrouwen. De meest genoemde reactie (38%) op deze gebeurtenis is bij mannen actie ondernemen en hulp verlenen. De meeste vrouwen (46%) deden in eerste instantie niets, omdat er al andere personen ter plekke waren om hulp te verlenen.

"Het inzetten van een eCall-systeem is een goede ontwikkeling op het gebied van verkeersveiligheid", zegt Johan Buigholt, manager strategie & innovatie bij Univé Schadeverzekeringen. "Maar eCall wordt pas vanaf 2015 ingebouwd in nieuwe auto's. Onlangs introduceerde Univé de e-Support Autoverzekering die geschikt is voor alle automobilisten in Nederland, ongeacht wat voor een auto zij hebben. Univé vergoedt met deze verzekering niet alleen de schade na een ongeval, maar waarschuwt bij een crash ook automatisch de alarmcentrale. Hiermee wil Univé een veilige oplossing bieden aan iedereen die dat nu al wil."

"Dagelijks gebeuren gemiddeld 2700 verkeersongevallen waarbij twee doden en 50 ernstig gewonden vallen", zegt Linda van der Eijck, directeur Veilig Verkeer Nederland. "Wij zijn dan ook blij dat onze partner Univé de aandacht vestigt op preventie en verkeersveiligheid. We hopen dat weggebruikers bewuster worden van hun eigen houding en gedrag in het verkeer."

(412 woorden)