Gemeente Lelystad

Levering ID-kaarten sterk vertraagd

Woensdag 14 september 2011

Mensen worden geholpen bij de balies van Burgerzaken

Inwoners van Lelystad die nu een identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen moeten rekening houden met een sterke vertraging in de levertijd.

Te grote aanvraag

Het aantal aanvragen voor ID-kaarten, waarvoor nu geen leges meer hoeven te worden betaald, is landelijk de afgelopen dagen zeer groot geweest. De producent van de kaarten kan de vraag momenteel niet aan. De levering van de ID-kaart duurt daardoor langer dan de gebruikelijke vijf werkdagen. De levering van de kaart kan niet eerder plaatsvinden dan 17 oktober 2011.

Hoge prioriteit

De Stadswinkel van gemeente Lelystad neemt nog wel aanvragen voor nieuwe ID-kaarten aan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bepaald dat er maar twee uitzonderingen zijn voor hoge prioriteit, waarbij de aanvraagtijd verkort wordt. Van hoge prioriteit is sprake als:
* De aanvrager niet in het bezit is van een geldige ID-kaart of paspoort
* De aanvrager in het bezit is van een ID-kaart/paspoort waarvan de geldigheidsduur binnen twee maanden verloopt.

Spoed: vraag paspoort aan

Indien u met spoed een reisdocument nodig heeft, adviseren wij u een paspoort aan te vragen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Excuses voor eventueel ongemak.

Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad op 9 september 2011, mogen gemeenten niet langer leges heffen voor het verstrekken van de Nederlandse Identiteitskaart. Ja