Deurwaarders gaan 14 september protesteren


DEN HAAG / BEVERWIJK, 20110908 -- De regering wil de rechtbanken kostendekkend maken. Gevolg hiervan is dat voor een deel van de rechtzoekenden het recht onbetaalbaar wordt. In november 2010 en januari 2011 hebben we verhoging van de kosten van de rechtbank, de zogenaamde griffierechten, gezien. Per 1 juli heeft er weer een flinke verhoging door de rechtbanken plaatsgevonden. Hiertegen protesteren de deurwaarders op 14 september.

De kostenverhogingen zijn gedaan in het kader van de bezuinigingen: de rechtbanken moeten straks hun eigen broek op houden. Dit betekent echter dat het recht straks zo kostbaar wordt, dat niet iedereen het meer kan betalen. “Nu zien we al dat kleine zelfstandigen moeite hebben het griffierecht te voldoen, en daardoor langer moeten sparen voor ze naar de rechtbank gaan voor een onbetaalde nota.” aldus Leonie Snijder van Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders  “Hierdoor krijgt de kleine zelfstandige nog langer zijn geld niet, dat hij voor zijn bedrijfsvoering juist zo hard nodig heeft.” In sommige gevallen, bijvoorbeeld geldvorderingen even boven de 500
euro, zijn de kosten van de rechters met 200% verhoogd.

De deurwaarders, advocaten, notarissen, incassobureaus en consumentenbond zien dat het recht onbetaalbaar wordt. Dit terwijl we in een rechtsstaat leven, waarbij voor iedereen de weg naar de rechter open zou moeten liggen. Om deze reden houden - onder andere - de deurwaarders op 14 september een manifestatie. “Aan de ene kant jaagt de regering de consument op kosten die de rechtbankkosten doorbelast krijgt, wanneer het bedrijf zich niet laat afschrikken en wel naar de rechter gaat. Hierdoor zullen mensen met schulden nog dieper in de problemen komen. Aan de andere kant zullen bedrijven (lage) vorderingen sneller afboeken, omdat de kosten en risico’s niet meer tegen de baten opwegen. Dit levert aan beide kanten veel economische  schade op.” meldt Leonie Snijder.

Op 14 september zullen de deurwaarders, samen met de advocaten en de andere partijen, een petitie aanbieden. De manifestatie wordt gehouden op het Plein in Den Haag, voor het Tweede Kamergebouw. Rond 12.00 uur wordt aan de Minister van Veiligheid en Justitie, de heer Opstelten, een sleutel overhandigd die de toegang tot ons recht symboliseert.

Ben je ook tegen blokkades om je recht te halen? Teken dan nu de petitie op: www.advocatenorde.nl/petitie





Ingezonden persbericht