Nacht van de Dictatuur biedt ervaringen en confrontaties

Persbericht van Instituut voor Publiek en Politiek

14 september vanaf 18.00 uur gaan bij ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat in Den Haag de deuren open voor de Nacht van de Dictatuur. Met een doorlopend programma van workshops, debatten, colleges, theater en films, wordt de bezoeker geïnformeerd en geconfronteerd met de betekenis van dictatuur.

Hoe is het leven in een dictatuur? Jan Terlouw verhaalt over Oorlogswinter tijdens het Nazi-bewind in Nederland. Cox Habbema was actrice in Oost-Berlijn in de DDR-tijd. Oud-ambassadeur Coen Stork maakte de val van de Roemeense dictator Ceaucescu van zeer nabij mee. Oud-minister Jan Pronk vertelt over zijn ervaringen met de Soedanese dictator Al-Bashir. Gerard Steeghs, ambassadeur in Libië, heeft Khadaffi's bewind en de laatste ommekeer wel heel nauw gevolgd.

Twitter en Facebook zijn de afgelopen jaren ingezet om dictaturen omver te werpen, maar menig regime benut ze ook om opstandelingen in de gaten te houden. In de workshop 'Macht op internet' ervaart de bezoeker de kansen en valkuilen van internet in een dictatuur, aan de hand van casussen uit Iran, Egypte en Syrië.
Ook in dictaturen vinden verkiezingen plaats. In de workshop 'Verkiezingsfraude en censuur' krijgen twee groepen deelnemers de opdracht te berichten over verkiezingen in Zimbabwe, de ene werkend vanuit Nederland, de andere vanuit Zimbabwe.
Hoe berecht je een dictator? Onder andere Mikhail Wladimiroff, die Slobodan Milosovic in zijn verdediging bijstond, geeft een masterclass. Maarten van Rossem geeft een college over Stalin en Lenin. Mark van Vugt belicht de psyche van de dictator, en suggereert een handleiding om zelf dictator te worden.
Wat gebeurt er na de Arabische lente? Aan de paneldiscussie nemen onder andere Nadine Abdalla Iskandar van het Arab Forum for Alternatives en Kemal Jandoubi, voormalig balling en tegenwoordig voorzitter van de Kiesraad in Tunesië deel.
Is een softe dictatuur misschien te verkiezen boven een fragiele democratie? Roel von Meijenfeldt en Andreas Kinneging gaan met elkaar in discussie.

In de StemWijzerwinkel krijgt de bezoeker een aangepast stemadvies. Een intrigerende tentoonstelling toont aan de hand van prive objecten hoe gelijkend dictaturen wel niet zijn. Stenen van verschillende pleinen waar de dictatuur bevochten is worden eveneens vertoond. De dag erop zal de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, een eigen Democratieplein in Den Haag openen.

De 'Nacht' vindt plaats in het teken van de UN Internationale Dag van de Democratie die op 15 september onder andere ook in Den Haag wordt gehouden.

De bezoeker kan zich aanmelden voor de avond tegen betaling van 5 euro (inclusief twee drankjes) via www.democratiedag.nl

Locatie: Hofweg 1h, boven Dudok Den Haag.


Noot voor redacties


Instituut voor Publiek en Politiek

NOOT VOOR DE RED ACTIE,

Razende Robot Reporter