Gemeente Eindhoven

Noodverordening en glas- en blikverbod rond PSV-Legia Warschau

Burgemeester Van Gijzel kondigt een noodverordening en een glas- en blikverbod af in verband met de voetbalwedstrijd PSV-Legia Warschau op 15 september 2011. Hij heeft dit besloten om de openbare orde in Eindhoven te garanderen.

Uit politie-informatie blijkt namelijk dat risicosupporters van Legia Warschau, Sporting Charleroi en ADO Den Haag bij die wedstrijd aanwezig willen zijn. Ook is er in Polen meer belangstelling voor de wedstrijd dan de 1625 kaartjes die beschikbaar zijn. Risicosupporters van Legia waren de laatste jaren bovendien vaak betrokken bij rellen rond wedstrijden in en buiten Polen. Van 2007 tot 2012 loopt de club zelfs in een proeftijd van een UEFA-schorsing voor een jaar wegens rellen in Litouwen.

De noodverordening geldt van woensdag 14 september 2011, 16.00 uur, tot vrijdag 16 september 06.00 uur. Charleroi- en ADO-supporters mogen dan niet in Eindhoven komen. Dit geldt ook voor Legia Warschau-supporters die geen voucher voor een kaartje hebben. Legia-supporters die een voucher hebben, moeten dit omwisselen voor een toegangskaartje op een omwisselplaats op enige afstand van het stadion. Ook is er voor Legia-supporters verplicht parkeren en bus- en treinvervoer. Iedereen die zich daarbij misdraagt, is strafbaar. Voorwerpen die ordeverstorend kunnen zijn of identificatie kunnen bemoeilijken (mutsen, sjaals etc.) zijn verboden. De politie kan ten slotte alle bevelen geven die nodig zijn om de verordening en de orde te handhaven. Dit kan ook inhouden dat mensen de gemeente uit worden gezet of naar huis worden gestuurd.

Glas- en blikverbod

Op de speeldag (donderdag 15 september 2011) moeten café's en cafetaria's in het uitgaansgebied en rond het stadion vanaf 10.00 uur in plastic schenken. Glas, glazen flessen of blikjes zijn verboden. Dit geldt tot vrijdagmorgen 16 september 2011, 04.00 uur. Het is alle voetbalsupporters bovendien verboden om met glas, glazen flessen of blikjes op straat te zijn. Ook als die in een winkel zijn gekocht of zijn meegenomen. Dit verbod geldt in het hele centrum en richting het stadion.

Handhaving

Wie de noodverordening of het glas- en blikverbod overtreedt, is strafbaar. Er komen zogenoemde spotters uit de betrokken steden, die de eigen risicosupporters kunnen herkennen. Daders worden gearresteerd en kunnen maximaal 3 maanden hechtenis of een geldboete van EUR 3.800 krijgen. Naast deze noodverordening geldt overigens ook het gewone strafrecht. Opruiing, provocatie, vechtpartijen, ordeverstoring in het stadion, vuurwerk en dronken rijden zijn misdrijven en worden bestraft