Universiteit Leiden

Op 14 september informatieavond over cultuurfonds Belvédère

Belangstellenden kunnen op woensdagavond 14 september van 19.00-22.00 uur een speciale informatieavond bijwonen over cultuurfonds Belvédère in het Academiegebouw in Leiden.

Informatieavond

De avond wordt georganiseerd door de Rabobank, de bank die betrokken is bij de emissie van de obligaties. Willem Cramer, voorzitter van de directie van NV Belvédère zal een toelichting geven en vragen over Belvédère beantwoorden. Universiteitshistoricus Willem Otterspeer vertelt over de rijke historie van de bijzondere universitaire gebouwen die betrokken zijn bij het project. Aanmelding kan via het mailadres in de bijgevoegde brief. Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden is te vinden in het hart van Leiden aan Rapenburg 69-73.

Beleggen

Alumni en andere relaties van de Universiteit Leiden kunnen vanaf 6 september beleggen in Belvédère Academia Leiden University N.V. Leiden is de eerste Nederlandse universiteit waar alumni/particulieren kunnen beleggen in obligaties met universitair historisch erfgoed als onderpand.

Museale uitstraling

Het gaat om universiteitsgebouwen met een museale uitstraling zoals het Academiegebouw, de Sterrewacht en een deel van de Hortus botanicus. De monumentale panden liggen in het historische centrum van Leiden, tussen de Witte Singel en het Rapenburg.

Behoud cultureel erfgoed

Het doel van Belvédère is om alumni en andere particulieren intensiever bij de universiteit te betrekken op een manier die zowel gunstig is voor de âbeleggersâ als voor de universiteit. De obligaties zijn gekoppeld aan universitair historisch erfgoed met een museumfunctie, gelegen in het historische centrum van Leiden. De opbrengst van de emissie maakt renovatie en behoud van dit bijzondere cultureel erfgoed mogelijk.

Drievoudig voordeel

De oprichting van Belvédère biedt een drievoudig voordeel: de Universiteit Leiden verstevigt de band met haar alumni, zij betaalt lagere financieringskosten ten behoeve van renovatie en onderhoud, en de kopers van obligaties ontvangen een aantrekkelijke rente (en onder voorwaarden een fiscaal voordeel).
Fiscaal aantrekkelijkHet Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aan Belvédère een Cultuurverklaring afgegeven. De fiscus heeft Belvédère daarop de status van Cultuurfonds verleend. Daarmee vallen de obligaties onder de noemer 'cultureel beleggen'. Dat betekent dat een in Nederland belastingplichtige particuliere belegger voor een extra fiscaal voordeel in aanmerking komt.

Inschrijven en prospectus

De inschrijving staat open tot 23 september 2011. Alumni en personeelsleden krijgen voorrang bij inschrijvingen. Het prospectus staat op de website van Belvédère Academia. Het inschrijfformulier voor de obligaties treft u tevens op deze website aan. Belvédère is een beleggingsinstelling die onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.
InitiatiefnemersBelvédère is opgericht door het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Het beleggingsfonds is een initiatief van de universiteit en een aantal Leidse alumni in samenwerking met de Rabobank.

Programma informatieavond

19:00 Ontvangst met koffie/thee
19:30 De rijke historie van Universiteit Leiden, door prof. dr.Willem Ottenspeer
20:00 Korte introductie Belvedèreproject door Willem Cramer 20.15 De betrokkenheid van de Rabobank, door Carel ter Ellen 20:25 Netwerkborrel, met mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding en/of boottocht