Gemeente Eindhoven

Vrouwen motiveren voor betaald werk

Minister Van Bijsterveldt (OCW), verantwoordelijk voor Emancipatie, heeft gisteren afspraken gemaakt met 21 grote en middelgrote gemeenten om samen meer vrouwen te motiveren betaald werk te zoeken. Gezamenlijk gaan ze vrouwen aanspreken op hun kracht en hun talent. De ondertekening van deze afspraken vond plaats aan een keukentafel, centrum van het gezin, de familie en de buurt. Ook Eindhoven doet mee in dit initiatief.


1 miljoen vrouwen

Uit onderzoek, gedaan in opdracht van het ministerie van OCW blijkt dat er 1 miljoen laagopgeleide vrouwen buiten de arbeidsmarkt staan, zonder uitkering. Ze zoeken niet actief naar werk, maar een groot aantal van hen wil wel degelijk een betaalde baan. Gebrek aan zelfvertrouwen en gebrek aan steun uit de eigen omgeving houdt hen tegen. Werk maakt vrouwen minder financieel afhankelijk en biedt kans op ontplooiing. Een grotere arbeidsmarktdeelname is ook noodzakelijk vanwege vergrijzing en verwachte structurele tekorten op de arbeidsmarkt.

Eindhovense aanpak

Eindhoven deed al eerder ervaring op met het aanspreken van de eigen kracht van vrouwen, bijvoorbeeld tijdens een pilot onder allochtone vrouwen. Een van de conclusies uit deze pilot is dat ook werkgevers bereid moeten zijn om laagopgeleide vrouwen een kans op werk te geven en hen hierin te ondersteunen. Dit bevordert het zelfvertrouwen van deze vrouwen. De vrouwen uit het project hadden, zonder resultaat, al zoveel inspanningen geleverd (bijvoorbeeld sollicitaties), dat hun zelfvertrouwen behoorlijk was geschaad.

In totaal gaat het om 300 vrouwen die vanaf eind 2011 tot en met 2013 geactiveerd worden. Het plan van aanpak hiervoor volgt eind van dit jaar.

Overzicht deelnemende gemeenten:
Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Doetinchem, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tiel, Tilburg, Utrecht, Zeist.