Gemeente Westvoorne


Vereenvoudiging regelgeving bestemmingsplannen

Het gemeentebestuur heeft ingezet op een vereenvoudiging van regelgeving in nieuwe bestemmingsplannen. Het doel daarbij is om:
* bestemmingsplannen gemakkelijker leesbaar te maken;
* alleen nog dat regelen wat we echt belangrijk vinden. Dus minder regels en minder beperkingen. Â

Met de nieuwe bestemmingsplan "Dorpsgebied Rockanje" (deel ten zuiden van Hoogvlietlaan) en "Dorpsgebied Tinte" is hiermee een behoorlijke stap gezet. Het aanpassen van alle andere bestemmingsplannen kost tijd. Volgens de huidige planningen duurt het nog tot 2017 voordat alle bestemmingsplannen zijn aangepast. Wij vinden het belangrijk dat deze nieuwe regelgeving zo snel mogelijk voor een zo groot mogelijk gebied bereikbaar wordt.

Om die reden is gekeken of dit ook sneller kan. Dat in ieder geval voor de bestemming waarmee u als burger het meest te maken heeft. Dus voor de bestemming âwonenâ. Daarin worden de bouw en gebruiksmogelijkheden voor de woningen geregeld. Dus met name in hoeverre uw woning mag worden vergroot en wat daarbij aan bijgebouwen is toegestaan.

Helaas kan die aanpassing niet voor alle bestemmingsplannen. Dat heeft te maken met de systematiek van het huidige bestemmingsplan of het type bouw (bijv. gestapelde bouw). Er wordt nu een gedeeltelijke herziening, alleen voor de bestemming âwonenâ, voor die meeste andere bestemmingsplannen voorbereid. Ook voor het landelijk gebied.

Wat wordt in nieuwe bestemmingsplannen nog geregeld.

Dorpsgebieden

Voor de dorpsgebieden is het aantal regels verminderd en mogelijkheden verder verruimd. Kort samengevat komt het erop neer dat vooral situering, hoogte en omvang van gebouwen nog wordt geregeld. Daarbij gaat het vooral om het straatbeeld. Het achtererf wordt daarbij meer vrij gelaten.

Voor de dorpsgebieden wordt die regeling in grote lijnen identiek aan die voor Rockanje en Tinte. Die plannen kunt u raadplegen via de website onder het kopje bestemmingsplannen.

Landelijk gebied

Het landelijk gebied is anders en de regeling voor de dorpsgebieden kan niet één op één worden overgenomen. Wel worden bij deze in voorbereiding zijnde herzieningen dezelfde uitgangsprincipes gehanteerd. Dat zal voor deze gebieden het volgende inhouden:
* het toelaatbaar bebouwd oppervlak wordt aanzienlijk verruimd (van 190 naar 300 m');

* er komt meer flexibiliteit in de mogelijkheden voor situering van woning en bijgebouwen;

* de saneringsregeling (verplichte sloop bij een teveel aan gebouwen) wordt aanzienlijk verruimd.

Het bestemmingsplan âParapluherziening Woonbestemmingâ waarin de aangepaste woonbestemming wordt opgenomen ligt vanaf 15 september 2011 als ontwerp ter inzage. Zie hiervoor de bekendmaking elders op deze gemeentepaginaâs. De bedoeling is deze herziening begin volgend jaar vast te stellen.

Met de uitvoering daarvan wordt in één klap de vereenvoudiging en vermindering regelgeving voor de, meest belangrijke bestemming, doorgevoerd. Bijkomend voordeel is dat door die verruiming de mogelijkheden bouwvergunningvrij, op het achtererf, ook nog eens worden vergroot.

Als u plannen heeft voor bouw of verbouw is het misschien verstandig dat u vooraf contact opneemt met het front office bouwzaken om te kijken wat dit voor u en uw plannen betekent.