Gemeente Heemskerk


woensdag, 14 september 2011

Rijksbezuinigingen doen zich voelen in gemeentebegroting 2012

Het Heemskerkse college biedt de gemeenteraad de ontwerpbegroting 2012 aan. De begroting 2012 is samengesteld op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde voorjaarsnota 2011, waarbij rekening is gehouden met actuele ontwikkelingen en nieuwe inzichten. De begroting 2012 sluit met een negatief saldo van afgerond EUR 1.447.000. Dit bedrag wordt uit de algemene reserve gehaald. De verwachting is verder een tekort in 2013 van circa EUR 0,5 miljoen en overschotten in 2014 en 2015 van gemiddeld EUR 2 ton per jaar.

Financiële positie
Het tekort wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat:
1. de rekening van de economische crisis op lokaal niveau zo min mogelijk bij de burgers en ondernemers neer te leggen, een acceptabele lastenverhoging dus;

2. de urgentie om in te blijven spelen op ontwikkelingen in de samenleving aanwezig (zoals meer ondersteuningsbehoefte vanwege de vergrijzing en toenemende werkloosheid);

3. de bezuinigingen op welzijnsgebied in fases doorgevoerd worden. Hierdoor kunnen organisaties zich aanpassen aan de nieuwe financiële situatie en oplossingen vinden om de dienstverlening niet onevenredig terug te laten lopen.

4. het Rijk van plan is om drie taken op het sociale vlak over te hevelen naar gemeenten. Het gaat om jeugdzorg, extramurale begeleiding in de AWBZ (waaronder dagbesteding) en taken rond de onderkant van de arbeidsmarkt.

5. vernieuwen en investeren in zaken die voor de kwaliteit van leven van groot belang zijn in de gemeente Heemskerk, belangrijk zijn. Zoals het intensiveren van de "brede school" filosofie, het invoeren van de combinatiefunctie (zodat sport en cultuur voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijft) en het verder uitbouwen van het buurtgericht werken.

6. zaken ter hand genomen worden die al op stapel stonden maar die niet naar latere jaren kunnen worden doorgeschoven.

De solide financiële positie van de gemeente is hierdoor niet aangetast. Ook na de onttrekking aan de algemene reserve is er ruim voldoende eigen vermogen om eventuele financiële risico's op te kunnen vangen; ook in het geval dat de slechte economische omstandigheden langer voorduurt dan nu voorzien.
Om alles betaalbaar te houden, wordt de komende jaren op grote schaal bezuinigd. Door bijvoorbeeld te korten op subsidies en blijven werken aan een slanke en professionele ambtelijke organisatie. Nieuwe taken en innovatie van bestaande activiteiten moeten worden gecombineerd met het doorvoeren van bezuinigingen. Daarbij worden de mogelijkheden van regionale samenwerking verder verkent. Afstemming is ook wenselijk om te voorkomen dat burgers te maken krijgen met te grote verschillen tussen gemeenten of om ervoor te zorgen dat de sturing en financiering van regionaal opererende organisaties, goed verloopt.

De raad behandelt het voorstel van het college op 31 oktober en 7 november. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis en start op beide dagen om 20.00 uur.

---

Bestanden:
begroting2012.pdf1.3 M