Wetterskip Fryslân

en natuur bij It Heidenskip

Wetterskip Fryslân verbetert kaden en natuur bij It Heidenskip

woensdag, 14 september 2011
Wetterskip Fryslân start binnenkort bij It Heidenskip met een omvangrijke verbetering van oevers en kaden langs de Fluessen. Tegelijk investeert het waterschap ook in natuurontwikkeling en recreatievoorzieningen in het gebied. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind 2012.

Met het oever- en kadenproject bij It Heidenskip realiseert Wetterskip Fryslân meerdere doelen, zegt dagelijks bestuurslid Roel de Jong van het waterschap. "Met de noodzakelijke verbeteringen aan oevers en kaden vergroten we niet alleen de bescherming tegen wateroverlast, maar leveren we ook een belangrijke bijdrage aan het versterken van natuurwaarden in dit Natura 2000-gebied. Bovendien investeren we in enkele recreatieve voorzieningen. Daarnaast wordt de unieke kans benut om land voor land te ruilen, waarmee we nieuwe natuurvriendelijke oevers inrichten." Het integrale project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Fryslân en het Rijk. De totale kosten zijn geraamd op 8 miljoen euro, waarvan de provincie 2,4 miljoen euro betaalt.

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de oevers en kaden vinden plaats aan de noordzijde van de Fluessen, inclusief de Aent Lieuwespoel, het Hofmeer en de Ursulapoel met opvaarten. Het gaat in totaal om ongeveer 18 kilometer. De bestaande kade langs de Fluessen is nu te laag. Om het ophogen van de waterkering te beperken, legt het waterschap op ongeveer 20 meter uit de bestaande oeverlijn een golfbreker aan. Deze breekt de golven in het meer voordat ze de kade bereiken. Achter de golfbreker ontstaat een moeraszone en zo ook een aaneengesloten verbinding van natuurvriendelijke oevers. Daarmee voldoet Wetterskip Fryslân ook aan de natuurdoelen van Natura 2000. Met de aanplant van rietoevers wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de waterkwaliteit in het kader van de Kaderrichtlijn Water.

In overleg met Recreatieschap De Marrekrite en met medefinanciering van de provincie worden in het Hofmeer drie tuigsteigers aangebracht. Op verzoek van Dorps- en Streekbelang It Heidenskip en met een bijdrage van de gemeente Súdwest-Fryslân zal de Heidenskipsterfeart worden gebaggerd om de Brânburren in It Heidenskip bereikbaar te houden voor de recreatievaart. Verder geeft de Hengelsportfederatie geld voor het aanbrengen van zo'n vijftien visplaatsen langs 't Koudumervar.

Herstelprogramma Oevers en Kaden

Het project in de omgeving van It Heidenskip maakt onderdeel uit van het herstelprogramma Oevers en Kaden. Wetterskip Fryslân is bezig met het op de juiste hoogte brengen van waterkeringen in het werkgebied die niet voldoen aan de veiligheidsnormen. In Fryslân beschermen oevers en kaden met een totale lengte van 3.500 kilometer tegen het water uit de Friese boezem.