Waterschap Scheldestromen


dijkversterking Van Citterspolder ter inzage

Ontwerp-planbeschrijving dijkversterking Van Citterspolder ter inzage

Het plan voor de dijkversterking van het dijkvak voor de kerncentrale bij Borssele is in ontwerp gereed (Van Citterspolder). Het ontwerpplan, de bijbehorende natuurtoets en het mer-beoordelingsbesluit liggen tot en met 16 oktober a.s. onder andere ter inzage op de hoofdkantoren van het waterschap in Middelburg en Terneuzen.

Hierop kunnen zienswijzen worden ingediend. Nadat dit is gebeurd, kan het zijn dat het plan op bepaalde punten nog wordt aangepast en wordt de definitieve planbeschrijving vastgesteld door het bestuur van het waterschap. Daarna wordt het plan voorgelegd aan de provincie, teneinde goedkeuring op grond van de Waterwet te verkrijgen.

Eind 2010 bleek uit de toetsronde van het waterschap dat de dijk aan de bovenzijde niet sterk genoeg is en daarom versterkt moet worden. Het hoogliggend voorland en het aanwezige kleidepot verkleinen weliswaar de kans op schade maar andere maatregelen zijn nodig om volledig aan de norm te voldoen.

Het benodigde plan is nu in ontwerp gereed. Het betreffende dijkvak heeft een lengte van 720 meter. Naast het aanbrengen van een harde bekleding, een dikkere kleilaag aan de buiten- en binnenzijde wordt ook de kruin verhoogd. Verder wordt aan de buitenzijde een verharde onderhoudsweg aangelegd die kan worden opengesteld voor recreanten.

Begin dit jaar is het waterschap al gestart met de voorbereidende werkzaamheden, zodat in april 2012 begonnen kan worden met de dijkversterking. De dijkversterking aan de Van Citterspolder wordt uitgevoerd door het projectbureau Zeeweringen in opdracht en onder regie van waterschap Scheldestromen. Het projectbureau is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en het waterschap.