Waterschap Scheldestromen


Rilland

Verbetering afwatering Molenwijk Rilland

In de Molenwijk in Rilland nemen waterschap Scheldestromen en gemeente Reimerswaal maatregelen om wateroverlast te voorkomen. De bestaande riolering wordt vernieuwd waarbij hemel- en afvalwater worden gescheiden. Om de riolering te kunnen scheiden zal het waterschap eerst een nieuwe waterloop aanleggen om voldoende afvoercapaciteit en waterberging voor het schone (regen)water te creëren. Gemeente Reimerswaal legt daarna een gescheiden rioleringsstelsel aan.

Opsplitsen riolering
Wanneer afvalwater en hemelwater gescheiden worden, is er een waterloop nodig om het opgevangen hemelwater af te voeren. Door deze afkoppeling komt meer water in het oppervlaktewater (de sloten) terecht. Op dit moment ontbreekt deze zogenoemde oppervlaktewaterberging. Waterschap Scheldestromen zal daarom aan de Noordzijde van de Molenwijk een nieuwe waterloop aanleggen. Daarna legt de gemeente Reimerswaal een gescheiden rioleringsstelsel aan. Hiermee wordt voorkomen dat schoon water onnodig naar de zuivering wordt afgevoerd en net als afvalwater wordt behandeld. Hiermee wordt de rioolwaterzuivering ontlast. De gemeente Reimerswaal zal het rioleringsstelsel gefaseerd in een periode van tien jaar aanpassen.

Naast de werkzaamheden aan de noordzijde van Molenwijk verruimt het waterschap de waterloop langs de Valkenisseweg ten zuiden van Rilland. Duikers in de waterloop worden vervangen door duikers met een grotere diameter.

Uitvoering
De werkzaamheden starten op 14 september. Aannemingsbedrijf Reimerswaal uit Kruiningen zal het werk uitvoeren. De aanwezigheid van werkverkeer kan enige verkeershinder veroorzaken. De werkzaamheden aan de Valkenisseweg duren ongeveer vijf werkdagen, hiervoor wordt een omleidingsroute ingesteld.

Stedelijk waterplan
De uit te voeren maatregelen volgen uit het stedelijk waterplan van de gemeente Reimerswaal, dat in samenwerking met het waterschap is opgesteld. In een stedelijk waterplan wordt aangegeven welke wateropgave een gemeente heeft, hierin hebben zowel de gemeente als het waterschap taken. Een van de onderwerpen in het waterplan is het gebied Molenwijk in Rilland. Dit gebied blijkt gevoelig voor wateroverlast. Een manier om wateroverlast binnen de kernen tegen te gaan, is het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel.