Internationale studenten tevredener dan Apple klanten

Persbericht van PR Newswire

BRUSSEL, September 14, 2011 /PRNewswire/ --

Nederland blijft Duitsland en België net voor in tevredenheidsonderzoek

Internationale studenten zijn buitengewoon te spreken over hun studieervaring aan Europese universiteiten. Met een tevredenheidsscore van 71% verslaat studeren in het buitenland zelfs het popaire Apple (65%). Nederland laat met 64% onder andere Duitsland en België achter zich. Dit blijkt uit een recente studie van StudyPortals onder 1.100 internationale studenten.

In Oostenrijk zijn internationale studenten met een score van 92% het meest tevreden, op de voet gevolgd door Noorwegen (91%) en Finland (88%). Met 50% scoren Griekenland en het Verenigd Koninkrijk weliswaar onder het Europees gemiddelde, maar ook hier zijn studenten nog altijd erg positief over hun ervaring. De tevredenheid is gemeten met de Net Promoter Score (NPS), waarbij elke score boven 0% al aangeeft dat studenten het aan hun vrienden zouden aanbevelen.

Sociale aspecten, studentenleven en de lokale sfeer en cultuur dragen het meeste bij aan een hoge tevredenheid. Kosten van levensonderhoud en huisvesting hebben daarentegen vaak een negatieve invloed. Daarnaast blijkt dat studenten die langer dan een jaar in het buitenland studeren kritischer zijn dan uitwisselingsstudenten.

In het algemeen zal een internationale studie in Europa eerder aanbevolen worden dan bijvoorbeeld Apple, Facebook of Google. Dit geeft vertrouwen aan studenten die overwegen om naar Nederland te komen en tegelijkertijd ook aan Nederlandse studenten die een tijd in het buitenland willen studeren. Met de huidige druk op de budgetten en de onrust omtrent de langstudeerderskorting, is dit dus goed nieuws voor het hoger onderwijs in Nederland.

De enquete werd gehouden op http://www.stexx.eu, een nieuw sociaal platform waar studenten hun studie-ervaring beoordelen en advies met toekomstige studenten delen. Stexx.eu zal binnenkort ook geïntegreerd worden met studiekeuze websites zoals http://www.mastersportal.eu. De studie-ervaringen zullen worden gekoppeld aan informatie over meer dan 24.000 studies en beurzen, die samen al miljoenen studenten per jaar bereiken.

Stexx.eu wordt gesteund door de Europese Commissie en vele internationale studentenorganisaties zijn betrokken bij de realisatie, waaronder Erasmus Student Network, European Students' Forum AEGEE en de European Students of Industrial Engineering and Management. Stexx.eu wordt officieel gelanceerd door de president van de European Association for International Education (EAIE) op 15 september in Kopenhagen.



Razende Robot Reporter