Stadsdeel Amsterdam Centrum

hand

---

Stadsdeel Centrum biedt musea helpende hand

14 september 2011

Stadsdeel Centrum geeft musea meer mogelijkheden om de zichtbaarheid van musea te verbeteren. Over het bevestigen van banier heeft het stadsdeel afspraken gemaakt met de verschillende musea. Daarbij is ook rekening gehouden met het feit dat een groot deel van het centrum beschermd stadsgezicht is en dat daarbinnen de 17e eeuwse grachtengordel op de Lijst Werelderfgoed van de Unesco is geplaatst.

Zichtbaarheid

Een aantal musea had Boudewijn Oranje, als stadsdeelbestuurder verantwoordelijk voor bouwen en wonen, gevraagd om extra reclamemogelijkheden om de zichtbaarheid te vergroten. Onder de huidige regelgeving is die mogelijkheid er niet. "Samen met de musea heb ik gekeken hoe we de zichtbaarheid kunnen vergroten en wat er binnen huidige regelgeving mogelijk is. Natuuurlijk zonder dat daarbij het beschermd stadsdgezicht wordt aangetast. Dit is nou precies wat ik bedoel met maatwerk. Over de uitkomst mogen we allemaal tevreden zijn"

Inspraakprocedure

Als de plannen doorgaan mogen musea onder voorwaarden banieren plaatsen. Per pand zijn straks maximaal twee banieren toegstaan. Ook over de vormgeving en kleurstelling van de banieren zijn afspraken gemaakt. De uitzondering geldt alleen voor musea die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Musea. De inspraakprocedure start op 23 september. Tot 3 november kan iedereen reageren.

Gevelreclame

De richtlijnen (1997) voor gevelreclame zijn gericht op het invullen van de begrippen duurzaam, bruikbaar en visuele kwaliteit. Amsterdam kende vroeger veel reclame, vaak slecht onderhouden en op verkeerde locaties. De richtlijnen voor gevelreclame hebben de afgelopen tien jaar gezorgd voor optimalisatie van reclameuitingen, ofwel minder reclame maar wel van betere kwaliteit.

---