Gemeente Dalfsen

Historische Moezenbelt in Dalfsen opgeknapt

14-09-2011

350e contract Groene en Blauwe Diensten Overijssel afgesloten met grondeigenaar.
Logo Groen Blauwe Diensten

In de gemeenten Dalfsen wordt op 14 september het 350e contract voor Groene en Blauwe Diensten afgesloten met de familie Diepman. Zij tekenen voor het langdurig onderhoud van onder andere een historische Moezenbelt. Dit is een zandwal uit het verleden die wind en opwaaiend zand tegenhield voor het achterliggende land, zodat deze vruchtbaar en geschikt bleef voor de landbouw. Er zijn nu met 350 grondeigenaren in Overijssel afspraken vastgelegd voor het langdurig onderhoud van landschapselementen zoals houtwallen, poelen en bosjes. Voor meer informatie zie www.groeneblauwedienstenoverijssel.nl.

Moezenbelt
Een deel van het buitengebied van Dalfsen bestond vroeger uit woeste gronden met stuifzandduinen. Achter deze stuifzandduinen ontstonden vruchtbare en voor de landbouw geschikte percelen. Om het stuifzand beter vast te houden, werden takken in de stuifduin gestoken. Later werden deze beplant met vooral eiken. Meekomend voordeel was dat het eikenhout werd gebruikt om de kachel te stoken, takkenbossen van te maken om de kookovens te stoken en stelen te maken voor gereedschap. De afgelopen decennia werd dit beheer steeds minder uitgevoerd, waardoor deze historische elementen in verval raken en verdwijnen. In het Vechtdal liggen meer van deze stuifduinen, waaronder in het Sterrebos.

350e contract Groene en Blauwe Diensten
Met het afsluiten van het 350e contract Groene en Blauwe Diensten is het beheer van ruim 150 kilometer houtwal, 500 knotbomen en bijna 4 hectare hoogstamboomgaard in Overijssel zeker gesteld. In het kader van Groene en Blauwe Diensten kunnen grondeigenaren een overeenkomst afsluiten voor aanleg, herstel en/of onderhoud van een element zoals een poel, houtwal of bosje. In ruil hiervoor krijgen ze een vergoeding die 21 jaar lang wordt betaald uit een Landschapfonds, dat op naam staat van de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel. De provincie Overijssel, de gemeente Dalfsen en TenneT hebben het fonds in Dalfsen gevuld. Doordat elementen geen economische functie meer hebben zoals houtvoorziening, worden ze steeds minder onderhouden en verdwijnen ze. Dit is jammer, want juist deze elementen geven ons landschap identiteit en vertellen het verhaal van vroeger gebruik. Daarnaast vormen de struiken en bomen een leefgebied voor veel soorten vogels, zoogdieren, vlinders en nog veel meer. En dat is mooi om naar te kijken.

Elementen in Dalfsen
Net als met de familie Diepman, zijn met nog eens vijftig grondeigenaren in Dalfsen plannen opgesteld. Het gaat hierbij vaak om houtwallen en singels, geriefhoutbosjes, hagen, knotbomen, poelen en lanen. Wilt u ook een langdurige vergoeding ontvangen voor het onderhouden van uw element? Kijk dan op de website om te zien of u in aanmerking komt voor Groene en Blauwe Diensten.