D66

woensdag 14 september 2011

D66 en VVD blij met mogelijkheid collegegeldvrij besturen

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham is verheugd dat collegegeld vrij besturen mogelijk gaat worden. Studenten kunnen zich toch uitschrijven van de universiteit en aanspraak maken op bestuursbeurzen. Maar universiteiten mogen zelf bepalen of ze die mogelijkheid bieden.

Die ruimte wil staatssecretaris Zijlstra geven, zo blijkt uit een brief die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit tot tevredenheid van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham die samen met VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas plannen hiervoor had ingediend. Bij collegegeldvrij besturen wordt het `uitgeschreven' jaar niet meegeteld in de nominale studieduur. Na afloop van het bestuursjaar wordt de studie als gepland afgerond.

Mede-initiatiefnemer Boris van der Ham (D66) is tevreden: `Het is hoog tijd dat studenten die meer uit hun studietijd willen halen, hierbij niet onnodig tegengewerkt worden.' Lucas is blij dat de staatssecretaris de mogelijkheid voor collegegeldvrij besturen heeft onderzocht en het oordeel aan de Tweede Kamer laat. `Collegegeldvrij besturen is een simpele maar effectieve oplossing voor studenten die zich voltijds inzetten voor goed onderwijs en een bloeiend verenigingsleven', betoogt ze. `Er is slechts een simpele aanpassing in de wet voor nodig. Het ontvangen van een bestuursbeurs moet losgekoppeld worden van het ingeschreven staan als student. Zo houdt de student toegang tot de faciliteiten van de universiteit, maar betaalt hij geen collegegeld. De universiteit bepaalt voor welke functies dit geldt.'

Volgens beide partijen is een actieve studentenbijdrage van groot belang voor het studieklimaat. `We begrijpen heel goed dat studenten een fulltime bestuursjaar willen doen of bijvoorbeeld mee willen bouwen aan de solarauto om zo aan hun CV te werken. Maar als ze geen onderwijs volgen, is het raar dat je wel collegegeld moet betalen. En daar betaalt de overheid gemiddeld nog 6000 euro per jaar per student aan bij,' stellen Van der Ham en Lucas. Ze benadrukken dat er wel gekozen moet worden, het is of besturen, of studeren.