Waterschap Brabantse Delta


Baggeren stadswateren Breda van start

Westerpark

Vanaf half september start het waterschap met het baggeren van de stadswateren in Breda. Het komende half jaar wordt in totaal vijftien kilometer aan watergangen gebaggerd. Het gaat om de stadswateren in het IABC-industrieterrein, Westerpark, Overkroeten, Asterd, Kesterenloop en Moerenloop. Het baggeren van de stadswateren gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Breda.

De werkzaamheden vinden plaats op maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur. In die periode kan enige hinder ontstaan doordat gedeeltelijk wegen worden afgezet op plaatsen waar de bagger in vrachtwagens wordt geladen. Daarnaast kan het geluid van kranen, vrachtwagens, stankoverlast tijdens het inladen van bagger in vrachtwagens en extra verkeersbeweging tot enig hinder leiden. Wij vragen u hiervoor uw begrip.

Baggeren met schuifboot

In de Haagse Beemden en het Westerpark gebeurt het baggeren vooral met een schuifboot. Deze boot schuift de baggerspecie onder water naar overslagplaatsen. Door deze aanpak hoeven stadswateren niet worden drooggelegd waardoor stank- en geluidoverlast wordt beperkt. Hier wordt de specie met een kraan uit het water geschept, in vloeistofdichte vrachtwagens geladen en afgevoerd naar een stortlocatie. Met het oog op de veiligheid worden de overslagplaatsen afgesloten met een hekwerk. Stadswateren die goed bereikbaar zijn worden met een kraan gebaggerd. Dit gebeurt vanaf de oever. De baggerspecie gaat ook in dit geval in vloeistofdichte vrachtwagens. Het werk begint als eerste in de Haagse Beemden in de wijk Overkroeten. Aansluitend zijn de wijken Moerenloop, Kesterenloop en Asterd aan de beurt. Na twee à drie maanden gaat het waterschap in het Westerpark en het IABC-industrieterrein aan de slag.

Betere doorstroming

Het baggeren van stadswateren is nodig om het regenwater beter door te laten stromen. De baggerspecie, ruim 24.000 kubieke meter, die op de bodem ligt bestaat voornamelijk uit bladafval en opgehoopt zand. Om de juiste diepte te bepalen worden de watergangen eerst gepeild, gemaaid en waar nodig beplanting gesnoeid.

Vragen of klachten?

Voor vragen of klachten kunt u contact opnemen met Luuk Frijters, projectleider bij waterschap Brabantse Delta, telefoonnummer: 076 5641517. Of met het Contactcentrum van het waterschap, telefoonnummer: 076 5641000


-

overzicht baggeren stadswateren Breda


* overzicht stadswateren.pdf (1888 Kb)