Gemeente Bergen op Zoom


Uitgangspunten burgerparticipatie

In het project burgerparticipatie staat de zoektocht naar een nieuwe balans tussen (gemeentelijke) overheid en burgers centraal. Daarbij wordt onderzocht hoe burgers meer of beter kunnen participeren bij de uitvoering van beleid.

Tijdens het project zijn instrumenten op het terrein van gebiedsgericht werken (zoals wijkleefbaarheidsbudgetten, wijkspreekuren, wijkcommissies, dorpsraden, wijktafels, de interne organisatie) en het stelsel van de adviesraden geëvalueerd.

Op grond hiervan zijn 9 voorlopige standpunten geformuleerd:


- Maatwerk: kleinschaliger in de frontoffice, efficiënter in de backoffice

Professionals zullen meer `bovenwijks' gaan samenwerken. Burgers organiseren zich vaak op een lager niveau dan de wijk bijvoorbeeld op buurt of straatniveau. Dit betekent dat de professionele ondersteuning niet langer op wijkniveau wordt georganiseerd, maar daar waar nodig is. Dat kan bovenwijks zijn of juist op buurt- of straatniveau. Efficiënter georganiseerd maatwerk dus.


- Verbreding van vaste gesprekspartners namens bewoners; behouden van wijkcommissies en dorpsraden

Wijkcommissies en dorpsraden zijn niet meer de enige en belangrijkste gesprekspartner van de gemeente namens de bewoners. Het is immers de vraag hoe representatief deze overlegorganen zijn. Deze bewonerscommissies worden nog altijd gezien als waardevolle vrijwilligersorganisaties en zullen dan ook blijven gewaardeerd met een subsidie. De verbreding van gesprekspartners is bijvoorbeeld mogelijk via een burgerpanel.


- Verdergaande `ontvoogding' en bewerkstelligen van nieuwe balans tussen overheid en burger

De gemeentelijke inzet en welzijnswerk wordt verminderd om zo meer ruimte te bieden aan inwoners, het zogenoemde `ontvoogden', en daarmee de nieuwe balans tussen overheid en burgers te bewerkstelligen.


- Faciliteren leefbaarheidsinitiatieven door gebruikmaking van bestaande instrumenten

Het wijkleefbaarheidsbudget in de huidige vorm wordt opgeheven, zodra de huidige voorziening is uitgeput. Daarna moet slim gebruik worden gemaakt van bestaande alternatieven zoals het vrijwilligers Impulsbudget, Samen voor Bergen op Zoom en diverse fondsen. Het is de bedoeling dat gemeente en Stadlander gezamenlijk initiatieven van burgers gaan faciliteren.


- Niet langer faciliteren van wijk- en dorpstafels

Wijk- en dorpstafels worden niet langer door de gemeente gefaciliteerd. Dit wil niet zeggen dat deze worden opgeheven, maar er wordt afscheid genomen de huidige secretarisfunctie en de secretariële ondersteuning door de gemeente.


- Opheffen spreekuren in wijken en dorpen

De spreekuren in wijken en dorpen worden opgeheven. Uit de evaluaties is gebleken dat de spreekuren matig bezocht worden, waardoor deze service aan een beperkt aantal burgers niet in verhouding staan met de gemaakte kosten. Daarnaast is de toegang tot de gemeente al via diverse loketfuncties, zoals de Servicelijn, prima geregeld. Structurele contacten tussen netwerkpartners blijven vanzelfsprekend geborgd.


- Ontwikkelen burgerpanel

Er wordt een Burgerpanel ontwikkeld, waarbij (digitale) toegang wordt gecreëerd tot veel inwoners. De gemeente wil meer gebruik gaan maken van de kennis, kunde en ervaring onder een groot aantal inwoners op de diverse beleidsterreinen van de gemeente.


- Inzetten op nauwere samenwerking met Stadlander en politie De gemeente koerst op nauwere samenwerking met ketenpartners Stadlander en de politie. Dit wordt in de komende tijd verder uitgewerkt.


- Realiseren taakstelling Gebiedsgericht werken De taakstelling op gebiedgericht Werken wordt deels gerealiseerd door in te krimpen op de formatie van wijkmanagement.

In een interactieve bijeenkomst met de gemeenteraad zal de notitie Burgerparticipatie worden besproken. Definitieve besluitvorming vindt naar verwachting plaats in het vierde kwartaal van dit jaar.