Gemeente Brummen


Gemeente stimuleert 'Alcoholvrije start schooljaar'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 14-09-2011)

De gemeente Brummen werkt samen met partners in de regio (zoals politie, Halt, IrisZorg, Tactus en GGD Gelre-IJssel) aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. In dit kader hebben we onlangs een brief gestuurd naar alle ouders met een kind dat dit jaar twaalf wordt of al is geworden. Hiermee wijzen we hen op de gevaren van roken, blowen en drinken voor kinderen. En geven we aan wat ouders kunnen doen om alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen.

Nieuw schooljaar...
Een nieuw schooljaar is begonnen. Best spannend, zeker voor eersteklassers. Nieuwe school, nieuwe vrienden, maar ook nieuwe verleidingen. Wat zeg je als brugklasser wanneer je op een feest, op kamp of in een tussenuur een sigaretje, biertje of jointje krijgt aangeboden? Als ouder wilt u natuurlijk dat uw kind weerbaar is en nee zegt tegen deze middelen.
Het gebruik van genotmiddelen neemt snel toe op het voortgezet onderwijs. Op de basisschool rookt nog geen 1%, drinkt 5% alcohol en blowen komt amper voor. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs steekt 11% een sigaret op, drinkt 27% alcohol en blowt 3%.

Extra schadelijk
Voor kinderen zijn genotmiddelen extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken. Ouders denken dat hun afkeuring over roken, drinken of blowen duidelijk is. Maar een kind beleeft dat soms anders. Zo denken ouders dat hun kind 1 glas alcohol in het weekend drinkt, terwijl de kinderen (12-16 jaar) aangeven 5 glazen te drinken.

Wat kunt u doen als ouder?
U kunt uw kind helpen om nee te zeggen door het zelfvertrouwen van uw kind te vergroten. Bijvoorbeeld door uw kind aandacht en complimentjes te geven. Praat samen over drinken, roken en blowen. Wissel ervaringen uit met andere ouders in dezelfde situatie. Kijk op www.hoepakjijdataan.nl voor meer concrete tips en videofilmpjes. Of vraag om de folder Hoe pak jij dat aan via
minderdrinken@ggdgelre-ijssel.nl.