Openbaar Ministerie

Officier wijzigt tenlastelegging voorafgaand aan requisitoir in Club Q

14 september 2011 - Arrondissementsparket Leeuwarden

Club Q

Voorafgaand aan haar requisitoir in de zaak van Club Q diende de officier een wijziging tenlastelegging in voor één van de zes verdachten die terecht staan in deze zaak. Deze wijziging houdt in dat de verdachte, naast de vechterij en het openlijk geweld (waarvan ook de andere vijf verdacht worden), tevens de strafverzwarende omstandigheid van art. 141 lid 2 sub wordt verweten; door zijn klap tegen de slaap van Redmar Smedema heeft hij het fatale letsel veroorzaakt. Zij is tot deze beslissing gekomen naar aanleiding van de verklaringen van de getuigen-deskundigen die tijdens de behandeling ter terechtzitting aan de orde kwamen.

De officier zei onder andere in haar strafmotivering: "Tegenwoordig is uitgaansgeweld het nieuws van de dag. De krantenkoppen liegen er niet om en er kan geen krant worden opengeslagen of er wordt melding gemaakt van ernstig geweld gedurende de stapavond. Het lijkt erop alsof de jongeren van tegenwoordig zonder nadenken en zonder enige terughoudendheid fors geweld niet schromen. Dergelijk gedrag is voor de maatschappij absoluut onaanvaardbaar en wordt niet meer wordt getolereerd. Onlangs nog, 10 juli 2011, is eveneens een jongeman van 20 overleden na een vechtpartij in een discotheek. Dit vertaalt zich in steeds hogere strafeisen en steeds forsere veroordelingen voor uitgaansgeweld.

De officier eiste tegen de verdachte die verantwoordelijk wordt gehouden voor het toebrengen van het fatale letsel een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Twee andere verdachten hoorden 12 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

Voor de overige drie verdachten eiste de officier jeugddetentie gelijk aan het voorarrest, 200 uur werkstraf en 6 maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Vanmiddag staan twee pleidooien gepland, gevolgd door de andere vier op dinsdag 20 september. Uitspraak wordt verwacht op 4 oktober.

Achtergrond:

Van zaterdag 17 op zondag 18 april 2010 vindt bij discotheek Club Q in Burgum een vechtpartij plaats, waarbij een 16-jarige jongen uit Burgum betrokken is. Een dag later overlijdt de jongen. Het Openbaar Ministerie houdt zes mannen uit Damwoude in de leeftijd van 18 tot 21 jaar verantwoordelijk voor zijn dood. Petra Hoekstra legt hen alle zes ten laste dat ze opzettelijk hebben deelgenomen aan een aanval of vechterij in de club, die geleid heeft tot de dood van het slachtoffer. Ook beschuldigt ze hen van openlijke geweldpleging binnen de muren van club Q.