Nederlandse Orde van Advocaten

Advocaat: "Wij zijn hier voor de cliënten, niet voor onszelf"


Advocaat: "Wij zijn hier voor de cliënten, niet voor onszelf"

Ongeveer vijfhonderd advocaten in toga protesteren op het moment op het Plein in Den Haag tegen de plannen van de invoering van de kostendekkende griffierechten. Algemeen Deken Jan Loorbach zei in zijn welkomstwoord dat zonder rechtsbescherming burgers onveilig zijn.

Advocaat Bert Brands (Ad Astra advocaten in Leiden) erkent dat: "Wij zijn hier voor de cliënten, niet voor onszelf."

Ook Els Unger (Unger Hielkema advocaten in Amsterdam en oud deken) is principieel tegen de invoering van kostendekkende griffierechten: "Hiermee behandel je de rechtspraak alsof het een consumentenartikel is waarvan je zou kunnen afzien. Maar in sommige gevallen heb je geen keuze dan moet je wel naar de rechter."

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de petitie in ontvangst genomen die door ruim 12.000 mensen is ondertekend.

Op het podium gaven ook Alexander Pechtold (D66) en vertegenwoordigers van CNV, Consumentenbond, gerechtsdeurwaarders, notarissen en belastingadviseurs hun fundamentele kritiek op de plannen om de griffierechten kostendekkend te maken. 'Het is alsof de brandweer alleen komt als je voor het water betaalt', aldus gerechtsdurwaarder John Wisseborn.