Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 14-09-2011 Lager rapportcijfer voor woningcorporaties

Huurders zijn de afgelopen twee jaar minder tevreden geworden over de dienstverlening van woningcorporaties. Het rapportcijfer daalde van 7,5 naar 7,3, terwijl het in de jaren daarvoor juist was gestegen. Dat blijkt uit de Bewonersscan 2011 van onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy.

Op een aantal onderdelen scoren corporaties uiterst mager. Onderaan bungelt de afhandeling van klachten, bijvoorbeeld over de huurprijs, servicekosten of achterstallig onderhoud. Hiervoor hebben de geënquêteerde huurders slechts een 5,1 over. Online-dienstverlening krijgt een karige 6,7. Ook de informatievoorziening over ontwikkelingen in de wijk scoort met 6,8 niet best (in 2009 nog 7,1). Het nakomen van afspraken wordt beoordeeld met een 7,0.

pages/nieuws/images/kortNieuws/klanttevredenheid.jpg Uit de ervaring van USP op het gebied van klanttevredenheid blijkt dat je vanaf rapportcijfer 7 kunt spreken van een tevreden klant. Aan de Bewonersscan doen jaarlijks tussen 15.000 en 20.000 huurders mee. De laatste 13 jaar werden in totaal bijna een kwart miljoen huurders ondervraagd.

Het onderzoeksbureau vraagt zich af of de teruglopende tevredenheid wellicht te maken heeft met de imagoschade die de corporatiesector de laatste jaren heeft geleden door een aantal schandalen die uitvoerig de media haalden. Ook maatregelen om kosten te besparen zouden een mogelijke verklaring kunnen zijn. Veel corporaties bezuinigen op de baliebezetting en richten zich meer op online-dienstverlening. `Corporaties bezinnen zich op hun bedrijfsvoering en zijn genoodzaakt keuzes te maken. De uitdaging is juist nu deze kans te grijpen en die keuzes te maken die niet alleen de bedrijfsvoering kostenefficiënter te maken, maar tegelijkertijd ook de klanten beter bedienen', aldus USP.