ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT Helpt: 'HydroCity' beloond met subsidie van Ministerie van I&M

14 sep 2011 om 12:33

ICTHelpt is het platform voor innovatieve ICT-toepassingen die een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken. Deze keer wordt het initiatief 'HydroCity' van HydroLogic (lidbedrijf van ICT~Office) en het bedrijf NEO in de schijnwerpers gezet.

SBIR

'HydroCity' is een innovatieve ICT-toepassing, die waterbeheerders van het stedelijke gebied helpt bij het vinden van doeltreffende maatregelen in de strijd tegen extreme neerslag, wateroverlast en schade. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft 'HydroCity' recentelijk beloond met een financiële ondersteuning, waardoor dit onderzoeksidee verder kan worden ontwikkeld tot een lijn van producten. De subsidie vloeit voort uit een 'SBIR' (Small Business Innovation Research)-aanbesteding van AgentschapNL in het kader van innovatief onderzoek naar klimaatadaptatie en water.

Stedelijke hydrologie

Om steden beter voorbereid te laten zijn op buitensporige wateroverlast, is er meer informatie nodig over de stedelijke hydrologie. HydroCity voorziet hierin door het stedelijk oppervlak te karakteriseren met behulp van aardobservatie (satelliet- en vliegtuigopnamen) en reeds bestaande kaartinformatie. Ook worden alle veranderingen in het stedelijke oppervlak bijgehouden. Dit is belangrijk, aangezien het stedelijk oppervlak jaarlijks met 10% verandert.

Het oppervlak wordt op digitale wijze gekarakteriseerd wat betreft infiltratievermogen, afstromingrichting en stromingsweerstand. Met deze informatie worden automatisch berekeningen uitgevoerd die aantonen waar en waarom er wateroverlast ontstaat. Ook wordt er berekend wat het effect is van maatregelen als 'groene' daken, waterpleinen en verhoogde stoepranden.

Webportal

Het centrale toegangspunt van HydroCity is een webportal, waar de projectpartners via apps hun informatie en diensten online beschikbaar stellen aan waterbeheerders. Ook aanbieders van informatie over zaken als het riool en de afvalwaterzuivering kunnen diensten en producten leveren via de portal. Dankzij het complete aanbod aan hydrologische informatie en instrumenten kunnen gemeenten op verantwoorde wijze investeren in watermanagement en worden onnodige uitgaven vermeden.

Zelf een innovatieve ICT-oplossing?

Heeft uw bedrijf een innovatieve ICT-oplossing in huis die bijdraagt aan de kracht van de Nederlandse economie? Of een ICT-oplossing die maatschappelijke knelpunten wegneemt? Neem dan contact op met 'ICT Helpt'. Of ga naar www.icthelpt.nl.