D66

woensdag 14 september 2011

D66: "Kabinet, blokkeer toegang tot rechter niet"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en zijn collega-Kamerlid Gerard Schouw willen niet dat het kabinet de vrije toegang tot de rechter blokkeert door de griffierechten fors te verhogen. D66 wil deze bezuinigingen terugdraaien. Pechtold: "De vrije toegang tot de rechter is een fundamenteel mensenrecht. Door de griffierechten fors te verhogen blokkeert het kabinet die vrije toegang en morrelt daarmee aan een van de pijlers van onze democratie, van onze rechtsstaat." Pechtold zei dit vandaag bij een manifestatie op het Plein, georganiseerd door de Nederlandse Orde van Advocaten, tegen het opwerpen van die drempel.

Onterecht parkeerboete

Griffierechten zijn een verplichte eigen bijdrage die mensen moeten betalen om een rechtszaak te kunnen beginnen. Nu zijn dat relatief kleine bedragen. Gerard Schouw wijst erop dat verhoging van de griffierechten iedere burger aangaat. Schouw: "Als je bijvoorbeeld onterecht een parkeerboete hebt gekregen en je vecht dit aan, betaal je daar nu 41 euro griffierechten voor. Het kabinet wil dit bedrag verhogen naar 500 euro. De drempel wordt dan zo hoog dat mensen gedwongen worden onrecht te accepteren. Dat is onacceptabel."

Bezuiniging terugdraaien

In de tegenbegroting die D66 volgende week presenteert, wordt de verhoging van de griffierechten teruggedraaid. Pechtold: "Omdat het kabinet grote hervormingen als verhoging van de AOW-leeftijd niet aandurft, worden overal kleinere bezuinigingen bij elkaar geschraapt. Die bezuinigingen hebben echter wel grote gevolgen. De bescherming van onze grondrechten wordt onder meer gegarandeerd door de vrije toegang tot de onafhankelijke rechter. Het is in de eerste plaats aan de overheid om die toegankelijkheid te waarborgen. Dit kabinet doet precies het tegenovergestelde. Ik zou minister Opstelten willen oproepen: doe het niet!"