NEN


09-09-2011

Beslis mee over mondiale afspraken voor evaluatie hulp- en ontwikkelingsprojecten

Op mondiaal niveau worden binnenkort afspraken vastgelegd over Evaluation Capacity Development (ECD) ten behoeve van hulp- en ontwikkelingsprogramma's. ISO, de internationale standaardisatie-organisatie, heeft op verzoek van de markt voorgesteld om hiervoor een International Workshop Agreement (IWA) op te stellen. Nederlandse belanghebbende partijen kunnen invloed uitoefenen op de inhoud van deze afspraken.

Resolutie 62/208 van de Verenigde Naties benadrukt dat landen die steun bij hun ontwikkeling ontvangen meer ownership en leadership zouden moeten tonen bij de evaluatie van de hulpprojecten. De Verenigde Naties is verzocht om haar inspanningen te intensiveren om evaluatie capaciteiten in bepaalde landen te versterken. Evaluatie wordt algemeen erkend als onderdeel van de programmacyclus, samen met het ontwerp en de implementatie.

Afspraak

Het doel van de ISO Workshop is een wereldwijd formeel referentiedocument (IWA) op te stellen met criteria, best practices en een benchmark. Dit document geeft zowel individuen, organisaties als nationale overheden een gemeenschappelijk kader voor evaluatie van hulpprojecten. Een IWA is een mondiale afspraak tussen internationale organisaties, ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van ISO. Een IWA is niet wettelijk bindend en wordt toegepast op vrijwillige basis.

Doelgroep

De IWA is onder andere bedoeld voor internationale hulp- en ontwikkelingsorganisaties, evaluatie- en consultancyorganisaties, overheden, branche- en belangenorganisaties, donororganisaties, Verenigde Naties-instanties, onderzoek- en kennisinstellingen en NGO's.

Deelname bijeenkomst in Zwitserland

Belanghebbende partijen kunnen rechtstreeks deelnemen aan de Internationale Workshop. De bijeenkomst is van 17 t/m 21 oktober 2011 in Zwitserland. NEN brengt uw organisatie in contact met andere geïnteresseerde organisaties en regelt uw deelname aan het project. Er zijn geen deelnamekosten.

Meer informatie

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden onder 'Evaluation Capacity Development'.
Als u wilt deelnemen, kunt u vóór 6 oktober 2011 contact opnemen met NEN Business Development, de heer Emiel Verhoeff, businessdevelopment@nen.nl of via telefoon
(015) 2 690 372. Ook als u niet wilt deelnemen, maar wel belangstelling heeft voor dit onderwerp, komt NEN graag met u in contact.