CDA


Europese schuldencrisis: geen speculaties maar gezamenlijke oplossing woensdag 14 september 2011
De Euro is onze gezamenlijke munt en alleen gezamenlijke oplossingen zullen werken. Er is geen behoefte aan allerlei speculaties. Dat leert de aanhoudende crisis, vindt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann in reactie op de laatste ontwikkelingen. Zij vindt dat vooral de bestaande afspraken moeten worden uitgevoerd en daar schort het nu aan.

Corien Wortmann. "Er zijn afspraken gemaakt over een hulppakket, maar na twee maanden is dat nog steeds niet goedgekeurd. Er is een principeakkoord tussen parlement en lidstaten over economisch toezicht, over controle op nationale begrotingen compleet met sancties, maar ook dat moet nog worden afgerond."

"We hebben helemaal geen behoefte aan speculaties over bijvoorbeeld een Grieks faillissement. Dit zorgt allemaal voor onrust op de financiële markten en zo praten we onszelf verder in de put." Aldus Wortmann.

Zij roept Eurocommissaris Barroso op om meer het initiatief te nemen. Hij zal zijn commissie moeten herschikken zodat uitsluitend Commissaris Rehn wordt belast met monetair beleid en hij als supercommissaris krachtig kan handelen op basis van het pakket van maatregelen over economisch toezicht en controle op nationale begrotingen.