Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF op 50PlusBeurs

14 september 2011
De NPCF is vandaag op de 50PlusBeurs geweest die deze week wordt gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Wilna Wind, NPCF-directeur, nam deel aan een panelgesprek dat geleid werd door Vivian Boelen.

Tijdens de discussie werd gesproken over de concentratie van specialistische zorg. Dit betekent dat patiënten in de toekomst in minder ziekenhuizen terecht kunnen voor ingewikkelde en weinig voorkomende operaties.

'Als een chirurg een bepaalde complexe ingreep vaker uitvoert komt dat de kwaliteit ten goede', zegt NPCF-directeur Wilna Wind. 'Op een beperkt aantal plekken de beste zorg leveren blijkt beter dan op alle plekken dezelfde zorg. Dat is dus in het belang van de patiënt'.

De voor- en nazorg van een ingreep moet hierbij wel in de buurt van de patiënt mogelijk zijn. Ook moet hierbij rekening worden gehouden met de behoeften van ouderen en mensen met chronische of hele zeldzame aandoeningen. En ook of ze aan meerdere ziektes lijden.

De NPCF vindt hierbij 'Zorg dichtbij als het kan, ver(der) weg als het beter is'

Het gesprek leidde verder naar wat mensen belangrijk vinden tijdens hun behandeling door arts of verpleegkundige. Uit de meer dan 55.000 ervaringen die op dit moment op ZorgkaartNederland.nl staan, blijkt dat mensen vooral gehoord en serieus genomen willen worden. Naast een goede behandeling willen mensen hun verhaal en vragen kwijt kunnen en daar antwoord op krijgen van hun behandelaar.

Meer weten over ZorgkaartNederland? Klik dan hier.

ZorgkaartNederland.nl is een NPCF-initiatief.