P&O Ferrymasters verminderd transportkosten en behaalt concurrentievoordeel met behulp van de Quintiq Plannings-oplossing

Persbericht van PR Newswire

'S-HERTOGENBOSCH, Nederland, September 14, 2011 /PRNewswire/ --

P&O Ferrymasters, een van de voornaamste Europese dienstverleners op het gebied van tailormade transport en logistiek, heeft gezorgd voor een aanzienlijke verlaging van het aantal lege ritten, lagere transportkosten en eenvoudigere activiteiten op het gebied van pan-Europese vrachtexpeditie. De geavanceerde Planning en Scheduling (APS) Software Oplossing van Quintiq had zich al in het eerste half jaar van operationeel gebruik volledig terugverdiend.

In juli 2010 kondigde P&O Ferrymasters aan dat de software van Quintiq zou worden geïntroduceerd voor alle planningsactiviteiten in het bedrijf. Quintiq heeft voor de implementatie samengewerkt met The Logic Factory , een logistieke system integrator, en de eerste fase van de oplossing is in januari 2011 live gegaan. Deze fase was gericht op de divisie die zich bezighoudt met freight forwarding en die ongeveer 60% van de vervoersactiviteiten van het bedrijf vertegenwoordigt. De divisie heeft zevenentwintig kantoren verspreid over dertien landen, werkt samen met ongeveer 5000 vervoerders en verwerkt wekelijks ongeveer 6250 orders. Complexe werkzaamheden, die sterk afhankelijk zijn van de kennis van plaatselijke dispatchers.

Dertien landen, één visie

De nieuwe oplossing betekende de introductie van centrale planning met één visie op de bedrijfsactiviteiten wat P&O Ferrymasters helpt met het identificeren en verwerven van mogelijke retourladingen bij vervoer tussen landen. Dit alleen al heeft ervoor gezorgd dat de totale investeringskosten van de oplossing zijn terugverdient. Daarnaast kan het bedrijf het concept van goederenvervoer tussen meer dan twee landen uitbreiden, waarbij rekening wordt gehouden met de compatibiliteit van ladingen en routes met verschillende vervoerders, trailers of units. De combinatie van Fr8 Manager, het Transport Management System van P&O Ferrymasters en de geavanceerde planningsoplossingen van Quintiq geeft P&O Ferrymasters een stevige greep op de bedrijfsactiviteiten waardoor het bedrijf flexibeler en concurrerender kan opereren.

Voordat de oplossing van Quintiq werd geïmplementeerd, paste P&O Ferrymasters beproefde methoden uit de branche toe, en konden plaatselijke dispatchers hun activiteiten zelf beheren. Het ontbreken aan een algehele visie maakte dat er kansen verloren gingen op het verwerven van retourladingen en gecombineerde ladingen. Nu worden dankzij centrale planning mogelijke combinaties van orders en vervoerders voorgesteld, plus een lijst met geschikte vervoerders, zodat plaatselijke planners de gunstigste tarieven kunnen bedingen. Dispatchers hoeven de suggesties niet te volgen, maar moeten dit wel kunnen toelichten. Het geheel biedt alle voordelen van een zogenoemde 'black box'-oplossing, gecombineerd met die van plaatselijke kennis. Dit levert P&O aanzienlijk voordeel op in een branche waar de concurrentie hevig is.

Er was oorspronkelijk gedacht dat het team dat de centrale planning zou gaan verzorgen, minstens vijf leden zou tellen. In de praktijk blijkt dat het werk door slechts twee personen kan worden gedaan.

In de logistieke dienstverlening is de concurrentie groot. P&O Ferrymasters weet zich op dit terrein te onderscheiden door de hoge kwaliteit van de dienstverlening, waarbij logistiek maatwerk wordt geboden voor de specifieke operationele processen van de klant. De planningsoplossing van Quintiq heeft P&O Ferrymasters in staat gesteld om op het gebied van dienstverlening de doelstellingen te overtreffen. De communicatie tussen P&O Ferrymasters en haar klanten is verbeterd en door een efficiënte inzet van vervoermiddelen is de CO2-voetafdruk van het bedrijf verkleind.

Samenvattend zegt Bas Belder, Managing Director van P&O Ferrymasters: "Dit is een perfect uitgevoerd IT-project. Het Quintiq-systeem laat zich snel implementeren en biedt planningstransparantie, maar levert bovenal snel rendement op. De voordelen die fase één biedt op operationeel, bedrijfsmatig en financieel gebied, maakt het voor ons een stuk eenvoudiger om het systeem binnen de onderneming uit breiden naar onze Asset Division."

Binnenkort ook voordelen voor intermodale en traileractiviteiten

De implementatie van de volgende fase in de geavanceerde planningsoplossing ligt goed op schema en blijft binnen het budget. Volgens de planning moet het systeem begin herfst operationeel zijn om de intermodale en traileractiviteiten van P&O Ferrymasters uit te voeren.

In deze fase zal de Quintiq-oplossing zo worden uitgebreid dat planners de meest rendabele routes kunnen bepalen en oplossingen kunnen bedenken voor de uitdagingen die het optimaliseren van vervoer per weg, spoor en schip met zich meebrengt. In de Asset Division zal het systeem worden ingezet om de inzet van P&O Ferrymasters eigen wegtrailers, containers en coil carriers te optimaliseren. Het doel is nog meer kosten te besparen en de efficiëntie verder te verbeteren. De aanwezigheid van één planningssysteem voor alle divisies helpt P&O Ferrymasters ook om voor elke opdracht te bepalen wat het beste scenario is: eigen vervoermiddelen of freight forwarding.

Over P&O Ferrymasters

P&O Ferrymasters loopt door innovatie, kwaliteit en flexibiliteit voorop in de Europese logistieke markt. Het bedrijf telt zeshonderd medewerkers, verdeeld over 27 strategische locaties in 13 Europese landen. De zeer ervaren medewerkers bieden klanten volledig geïntegreerde supply chain-oplossingen die aansluiten bij de individuele eisen van klanten. P&O Ferrymasters is onderdeel van P&O Ferries en volledig in handen van Dubai World.

Over Quintiq

Quintiq biedt geavanceerde planning-, scheduling- en supply chain-software. De software van het snelgroeiende bedrijf, opgericht in 1997, ondersteunt planning en optimalisatie van complexe bedrijfsprocessen in de gehele organisatie. Het hoofdkantoor van Quintiq staat in Nederland en het bedrijf heeft vestigingen in Australië, China, Finland, Duitsland, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Quintiq wordt gebruikt op meer dan vijfhonderd locaties in 76 landen. Voor meer informatie: http://www.quintiq.com. Twitter: http://www.twitter.com/quintiq

Quintiq



Razende Robot Reporter