Rijksoverheid

Opstelten: `toegankelijkheid recht blijft gewaarborgd'

Minister bij manifestatie van advocatuur

Nieuwsbericht | 14-09-2011

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Den Haag een paar honderd advocaten toegesproken tijdens een manifestatie tegen zijn plan om de griffierechten te verhogen. De minister verzekerde de advocaten dat de toegang tot het recht gewaarborgd blijft.

Minister Opstelten krijgt van Jan Loorbach (algemeen deken Nederlandse Orde van Advocaten) een symbolische sleutel tot de rechtspraak overhandigd.

Griffierechten zijn de kosten voor het voeren van een gerechtelijke procedure. De advocatuur vreest dat de rechtspraak voor minder vermogende burgers minder toegankelijk wordt als deze kosten worden verhoogd.

Minister Opstelten spreekt de advocaten toe tijdens hun manifestatie tegen de verhoging van de griffierechten.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Volgens de minister is een toegankelijke rechtspraak een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid en burgers. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de rechtspraak niet evenredig over alle Nederlanders is verspreid. Nu betalen alle belastingbetalers mee aan de rechtspraak; ook de burgers die er geen gebruik van maken. Minister Opstelten vindt dat Nederlanders zich bij een geschil moeten afvragen of zij een oplossing kunnen vinden zonder tussenkomst van de rechter. Als dat niet kan, moeten zij zelf de kosten betalen voor het inschakelen van de rechter.

Advocaten luisteren naar de woorden van minister Opstelten.

Compensatieregeling

De minister wees de advocaten ook op de compensatieregeling die onderdeel is van zijn plannen. On- en mindervermogenden en de middeninkomens krijgen straks compensatie voor de hogere griffierechten. Bijna zestig procent van de Nederlandse bevolking komt in aanmerking voor een gereduceerd tarief.

Minister Opstelten staat de pers te woord tijdens de manifestatie van advocaten tegen de verhoging van de griffierechten.