Gemeente Binnenmaas

Vrijwilligers Hoeksche Waards Landschap krijgen De Trofee Waarderingsgeschenk

14-09-2011

Twee vrijwilligers van Hoeksche Waards Landschap, de natuurgidsen Margriet Barendregt (57) en Koos Stoop (76) kregen op woensdag 14 september om 10.15 uur uit handen van wethouder Wouter Joosten het waarderingsgeschenk van de gemeente Binnenmaas, De Trofee. Plaats van handeling was de instelling Gemiva, Welhof 31 in s-Gravendeel (het voormalige verzorgingshuis Immanuël).

De twee hebben de onderscheiding gekregen voor hun niet aflatende inzet voor het Hoeksche Waards Landschap. De natuurgidsen beschikken over een enorme kennis over de natuur in de Hoeksche Waard. Zij vinden het heerlijk om met een groep kinderen op stap te gaan om hen te laten zien welke vogels er zijn, hoe je die kunt tellen (de specialiteit van de heer Stoop), beestjes te zoeken, te kijken welke diertjes dat zijn en naar de waterstroom in bomen te luisteren. Mevrouw Barendregt vindt de spontaniteit van de kinderen en hoe zij zich nog kunnen verwonderen om allerlei dingen erg leuk om mee te maken.

Vorig jaar hebben de natuurgidsen zon 60 groepen begeleid van scholen uit s-Gravendeel, inclusief die uit Mookhoek en Schenkeldijk, met in totaal 1414 leerlingen. Hiermee laten zij zien dat zij het gezegde De jeugd heeft de toekomst serieus nemen. Wellicht zitten er tussen al die honderden kinderen toekomstige natuurgidsen.

Het college van burgemeester en wethouders van Binnenmaas had besloten dit tweetal te bedanken door hen het waarderingsgeschenk van de gemeente toe te kennen. Dit kunstwerk, De Trofee, werd uitgereikt als blijk van zeer bijzondere waardering.

De Trofee is een kunstwerk, in opdracht van de gemeente vervaardigd door het kunstenaarsechtpaar Jaap en Hetty Vrijland uit Puttershoek. De Trofee is gemaakt van Waarderingsgeschenk gekleurd glas met een sokkel van staal. Elk exemplaar is handgemaakt en dus uniek, net als degene die hem heeft gekregen. De twee zijden van de Trofee staan voor het hart en het verstand, die samen de basis van alle goeds vormen. De ronding van het werk staat voor bezinning en de opening voor het ontstaan van nieuwe ideeën en kansen. In de kleuren is het paars en blauw van het logo van Binnenmaas terug te vinden, het wit van de transparante gemeente die Binnenmaas wil zijn, het groen van het weidse landschap en het blauw van het water van de Binnenmaas.