Academisch ziekenhuis Maastricht

Website over academische zorg umc's Publicatiedatum: 14-09-2011 Bron: NFU Auteur: SdC Datum: 14-09-2011

De Nederlandse federatie van Universitaire Medische Centra heeft de website www.academischezorg.nl gemaakt. Daarop kunnen patiënten en andere geïnteresseerden informatie vinden over welke academische en topreferente zorg waar wordt geboden in de acht Nederlandse Universitair Medische Cedntra.

Een website met informatie over alle academische zorg die in de UMC's; een site met inhoudelijke informatie over topreferente behandelingen en nuttige 'vindinformatie' (welke dokter behandelt deze aandoening in welk UMC?). Die website www.academischezorg.nl werd op dinsdag 13 september 2011 officieel geopend door prof.dr. Ferry Breedveld, bestuurder van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Doorverwezen Aan patiënten met moeilijk te behandelen aandoeningen, moeilijk vast te stellen diagnoses of zeldzame ziekten bieden de umc's topreferente zorg. Topreferente zorg is geconcentreerd in de acht Universitair Medische Centra (UMC's). Deze zorg wordt topreferent genoemd omdat patiënten daarvoor doorverwezen door artsen uit algemene ziekenhuizen of soms direct door de huisarts. Topreferente zorg is per definitie gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek: aan ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe technieken en behandelingen. Topreferente zorg is daarmee ook duur. Daarvoor krijgen de UMC's extra geld, de zogenoemde 'academische component'.

Website met informatie Er zijn honderden topreferente functies. In dat aanbod verandert regelmatig iets. Zo kan een behandeling zijn uitontwikkeld en daarmee ook in algemene ziekenhuizen worden geboden, kan een functie worden vervangen door iets beters of komt er een functie bij. Om patiënten, maar ook bijvoorbeeld verwijzende specialisten, goed te informeren, ontwikkelde de NFU de website www.academischezorg.nl. Hierop staat van alle topreferente functies een beknopte beschrijving, contactgegevens van de betrokken specialisten en meestal ook links naar andere websites met nog meer informatie. De website biedt de mogelijkheid te zoeken op trefwoord, op diagnosegroep en ook is te zien welke topreferente functies in welk UMC te vinden zijn. De website bleek ook in de opbouwfase al in een belangrijke behoefte van patiënten te voorzien van patiënten en andere geïnteresseerden.

Weesziektensite Naast deze website over academische zorg is de NFU ook bezig met het maken met een website voor patiënten en hun naasten over weesziekten. Weesziekten zijn ziekten die maar heel weinig voorkomen, en waarvoor vaak maar in één UMC een diagnose- en/of behandelmogelijkheid is.