Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Europees Hof van Justitie moet zich uitspreken over Visserijovereenkomst EU-Marokko

Europees Hof van Justitie moet zich uitspreken over Visserijovereenkomst EU-Marokko

klok 14 september 2011

De Europese Commissie stelde in februari j.l. een tijdelijke verlenging voor van de visserijovereenkomst met Marokko. Hierdoor zou de EU verder kunnen vissen in de wateren voor de kust van de Westelijke Sahara. Dit ondanks het feit dat er al jaren juridische onzekerheid bestaat over het feit of Marokko de bevoegdheid heeft om handel te voeren met grondstoffen afkomstig uit een regio die door de Verenigde Naties als een niet-zelfbesturende regio erkend is.

Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA: "De voortzetting van de overeenkomst met Marokko vereist evenwel de instemming van het Europees Parlement. Ik heb - samen met 76 andere collega's - een resolutie ingediend waarin wij het Europees Hof van Justitie om advies vragen over de verenigbaarheid van de visserijovereenkomst met de EU-verdragen en het internationale recht."

Deze vraag aan het Hof in het kader van een internationale overeenkomst, is de eerste toepassing van artikel 219 van het Verdrag van Lissabon, dat een dergelijke mogelijkheid aan het Europees Parlement toekent. Het halfrond zal waarschijnlijk in oktober over deze resolutie stemmen. Indien het Europees Hof van Justitie een negatief advies zou formuleren, kan de Europese Commissie niet doorgaan met de EU-Marokko visserijovereenkomst in de huidige opzet.

"De EU-Marokko visserijovereenkomst is wellicht de meest gecontesteerde van alle Europese visserijovereenkomsten wegens de grote juridische onzekerheid. Wij vinden het onverantwoord dat de Europese Commissie toch deze overeenkomst wil doorzetten zonder dit in ogenschouw te willen nemen. Onze vraag tot juridisch advies moet dit ondervangen, het Europees Parlement kan geen toestemming geven aan akkoorden die strijdig zouden zijn met het internationaal recht. Elke twijfel hierover moet eerst worden weggenomen", aldus Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels