Belgische Federale Overheid


* Varia

* Wat in New York kan, kan ook in Bergen!

Wat in New York kan, kan ook in Bergen!

Datum: 14 september 2011

In het kader van haar stedelijk herwaarderingsbeleid en in de context van `Bergen 2015, Europese Cultuurhoofdstad', besliste de stad Bergen om een heus congrescentrum te bouwen.

Een en ander vloeit voort uit de vaststelling dat Wallonië, buiten het `Palais des Congrès' in Luik, eigenlijk geen professionele congresstructuur heeft, terwijl deze sector in de regio tussen 2000 en 2010 met 25% is gegroeid. Bovendien genereert het congresgebeuren 3 tot 4 keer meer inkomsten dan het klassieke toerisme en pikken ook tal van andere activiteitensectoren een graantje mee: horeca, kleinhandel, nieuwe stimulans voor het nachtleven...

Aan het project hangt een prijskaartje van naar schatting bijna 28 miljoen euro. En wordt voor 90% gefinancierd door Europese fondsen (EFRO), door Wallonië (programmatie 2007-2013 Convergentie) en voor 10% door de stad Bergen.

Het centrum zal plaats bieden aan verschillende auditoria (500, 200 en 100 plaatsen), commissiezalen, een receptieruimte (800m²) en een polyvalente zone (400m²).

De architect die voor dit project werd aangesproken, is geen onbekende: Daniel Libeskind. Hij zal aan de slag gaan met het Bergense architectenbureau H2A. Libeskind is gekend voor de realisatie van tal van grote projecten zoals het Joods museum van Berlijn, het Imperial War Museum van Manchester en het Grand Canal Square Theatre in Dublin.

Net als in New York, waar Calatrava het nieuwe station van Ground Zero tekende en Libeskind het master site plan voor diezelfde locatie ontwierp, haalt nu ook Bergen deze twee kleppers van de hedendaagse architectuur binnen. Met Calatrava aan de tekentafel voor het nieuwe station van Bergen en Libeskind die het `Centre de Congrès' voor zijn rekening neemt, heeft Bergen de ambitieuze doelstelling om de esthetiek ten dienste te stellen van de sociaaleconomische ontwikkeling.

www.mons.be Externe link

Studio Daniel Libeskind