FloraHolland


FloraHolland maandbericht augustus 2011

Slecht zomerweer zorgt voor lagere veilingomzet in augustus

FloraHolland (14 september 2011) - Door aanhoudend kwakkelweer in grote delen van West-Europa moesten veel vakantiegangers alsnog hun toevlucht zoeken in last-minute boekingen naar zonnige oorden. De productie van siergewassen werd door het sombere weer bepaald ook niet gestimuleerd en bovendien had een aantal kwekers zelf al stappen ondernomen om de aanvoer in deze - doorgaans rustige periode - te matigen. Economisch gezien dreigt met name een aantal Zuid-Europese landen in moeilijk vaarwater te komen en de export naar deze landen staat onder druk; Duitsland maakte pas op de plaats en Rusland groeide bovengemiddeld. Per saldo werd de maand afgesloten met een kleinere omzet (-3,9%) dan in de vergelijkbare maand van 2010. Het aanvoervolume viel 3,7% groter uit tegen een middenprijs van EUR 0,315 (-7,1%).

Bloemen leverden in bij groter aanbod
De groei van het aanbod bij Pluischrysanten (19%) en Gerbera (16%) werd met dubbele cijfers geschreven. Dit kon bijna niet zonder gevolgen voor de prijsvorming blijven: Pluischrysanten leverden meer dan een dubbeltje in en de Gerbera's kwamen uit op bijna EUR 0,11. Dit was bijna een kwart minder dan vorig jaar. Ook Roos had te kampen met een forse aanvoerstijging (+9,7%). Vooral import was hiervoor verantwoordelijk. Rozenprijzen stonden onder druk; met name importrozen hadden het moeilijk. De tegenstellingen waren groot deze maand: de Zantedeschia-aanvoer kromp 26,6% in. Een kleiner knollenaanbod en minder aanplant hebben geleid tot het genoemde resultaat; mede hierdoor viel de middenprijs met bijna EUR 0,41 ruim 7,5 cent hoger uit. Ook Snijhortensia herstelde fors in vergelijking met vorig jaar: bij 1,2% minder stelen noteerde dit product 10,7% hoger. Over de maand daalde de omzet (-4,6%) terwijl de aanvoer (4,5%) steeg. De middenprijs kwam uit op EUR 0,19; dit was 1,7 cent minder dan vorig jaar.

Kamerplanten verloren terrein
Bij een exact gelijke middenprijs van bijna EUR 1,60 daalde de maandomzet van deze groep 2,5% bij 1,9% minder stuks. Het aanbod van de groene vertegenwoordigers, Ficus en Dracaena, kromp met resp. 17,3% en 22,2% zeer fors. Alleen bij Ficus leidde dit tot een veel hogere prijs; Dracaena maakte pas op de plaats. Ook Guzmania kende een veel kleiner aanbod (-20,8%). De middenprijs van dit product viel ruim een stuiver hoger uit. Potanthurium zag de aanvoer eveneens zeer behoorlijk teruglopen (-12,6%). Dit had wel een licht positief effect op de prijs, die met EUR 2,932 ca. 2,3% hoger uitviel dan in augustus '10. In de top realiseerde Phalaenopsis een hogere middenprijs (5,5%) bij een vergelijkbaar gegroeid aanbod (5,5%).

Tuinplanten haalden hogere prijzen bij kleiner aanbod In tegenstelling tot vorig jaar, nodigde het weer dit jaar niet uit tot tuinieren. Tuinhortensia voerde in augustus inmiddels de lijst bij tuinplanten aan. Bij 11,6% minder stuks noteerde deze tuinplant een middenprijs van EUR 3,365. Dit was bijna een kwartje meer dan vorig jaar. Ook Buxus kwam in minder groten getale (-13,2%); de prijs hiervan reageerde echter nauwelijks op de krappere aanvoer. Lavendel kende een fors groter aanbod (+27,6%). De markt had hier duidelijk moeite mee; dit bleek uit de middenprijs van EUR 1,084, die ruim 8 cent lager uitviel dan in 2010.