VU medisch centrum

VUmc leidt onderzoek nierfunctieverlies en aderverkalking

14 september 2011

De Nierstichting geeft van 1,5 miljoen subsidie aan het NIGRAM-Consortium een samenwerking tussen VUmc en de umc's Groningen en Nijmegen. VUmc hoogleraar nefrologie Piet ter Wee is projectleider. Dit consortium richt zich op de vraag of storingen in de calcium-fosfaat-stofwisseling een oorzaak zijn van nierschade én de kans op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.

Relatie tussen nierfunctieverlies en aderverkalking Chronische nierziekten en hart- en vaatziekten staan met elkaar in verband. Zo hebben nierpatiënten een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten; bij jonge dialysepatiënten is dit tot wel 1000 keer zo hoog als hun leeftijdsgenoten. Hart- en vaatziekten vormen ook de belangrijkste doodsoorzaak van patiënten met chronische nierschade. Vroeg of laat krijgen patiënten met nierschade te maken met storingen in de calcium-fosfaat-stofwisseling en met een verhoogd risico te overlijden aan hart- en vaatziekten. In hoeverre hebben deze problemen met elkaar te maken en zijn deze storingen hiervan wellicht de hoofdoorzaak, óók van het toenemend nierfunctieverlies? Prof. dr. P.M. ter Wee - projectleider van het consortium NIGRAM en nefroloog bij VU medisch centrum - spreekt van een ingewikkeld samenspel. "Zelfs als de bloeddruk en nierfunctie stabiel zijn, blijft sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, óók in de beginfase van de nierziekte. Dat is opmerkelijk. Er komen steeds meer aanwijzingen dat storingen in de calcium-fosfaat-stofwisseling de oorzaak kunnen zijn van nierschade én hart- en vaatproblemen. In ons consortium willen we dit complexe samenspel ontrafelen", aldus Ter Wee. "De calciumfosfaathuishouding wordt geregeld door een pallet van onder meer hormonen - nier, bijschildklier en de botten - groeifactoren en vitamine D. Al deze factoren hebben zelfstandig en in samenhang invloed op de processen in de nieren en de bloedvaten. In ons consortium werken experts voor alle deze factoren binnen deze puzzel nauw met elkaar samen. Zonder de subsidie van Nierstichting hadden we deze expertise nooit kunnen bundelen."

In dit consortium participeren naast VUmc het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen.

Voor meer informatie over het Consortia Programma en de toegekende subsidies: www.nierstichting.nl/consortia

bron: Origineel