Wageningen Universiteit en Researchcentrum 14 sep 2011
Nummer: N

Dr.ir. Maarten Batterink heeft de landelijke prijs voor het beste proefschrift in de bedrijfskunde en bedrijfseconomie ontvangen. Zijn proefschrift, âProfiting from external knowledge: How companies use different knowledge acquisition strategies to improve their innovation performanceâ, dat hij in 2009 verdedigde aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, werd als beste uitgekozen uit zeven genomineerde proefschriften. Maarten Batterink is werkzaam bij het advies- en onderzoeksbureau Significant in Barneveld.

De uitreiking van de jaarprijs vond op 8 september in Rotterdam plaats tijdens het congres van NOBEM (Netherlands Organisation for research in Business Economics and Management), de stichting van elf samenwerkende universiteiten op het gebied van bedrijfskunde en bedrijfseconomie.

Maarten Batterink is in 2009 gepromoveerd bij de leerstoelgroep Bedrijfskunde van Wageningen University. Promotor was prof.dr. Onno Omta, en co-promotor dr. Emiel Wubben.

Stichting NOBEM en heeft als doel het bevorderen van onderzoek in de bedrijfskunde en de bedrijfseconomie. Elke universiteit mag één proefschrift nomineren. De proefschriften worden beoordeeld op de wetenschappelijke toegevoegde waarde; de toegevoegde waarde voor de managementpraktijk en de kwaliteit en originaliteit van de methodologie. Ook de samenhang en overall beoordeling van het proefschrift tellen mee. De jury bestaat uit drie emeritus hoogleraren in de bedrijfskunde of bedrijfseconomie.

De jury scoort de vier bovengenoemde punten voor elk proefschrift met een cijfer van 1 tot 10 in twee ronden. Niet eerder scoorde een proefschrift van ieder jurylid afzonderlijk in de eerste ronde voor elk van de beoordelingspunten een 8 of hoger. Na de eerste ronde werden de beste twee proefschriften herlezen en voorgelegd aan diverse deskundigen, waarna opnieuw een score werd ingeleverd. In het verleden kon dat leiden tot stevige herzieningen. In dit geval bleef het originele oordeel met betrekking tot de excellentie van jhet proefschrift van Maarten Batterink gehandhaafd.