Saxion
BR>

wo 14 september 2011

Student Technische Bedrijfskunde wint Saxionprijs met `scan Nieuwe Werken'

Mark Wispels, deeltijdstudent Technische Bedrijfskunde, heeft de Saxion afstudeerprijs gewonnen. Hij ontwikkelde een zeer toepasbare onderzoeksmethodiek rond het Nieuwe Werken.

Hij ontving de eerste prijs van 1200 euro bij de opening van het hogeschooljaar uit handen van juryvoorzitter wethouder Myra Koomen van Enschede. Mark studeerde cum laude af aan de Academie Bedrijfskunde en Ondernemen.

De afstudeeropdracht
Zijn afstudeeropdracht gaat over een zeer actueel maatschappelijk thema: Het Nieuwe Werken. In vijf maanden tijd is hij er in geslaagd een onderzoeksmethodiek (scan) te ontwikkelen waarmee zijn opdrachtgever, het bureau Dilemma Manager B.V. voor haar klanten een advies- en begeleidingstraject kan ontwikkelen met betrekking tot het nieuwe werken. De `HetNieuweWerken-scan' brengt door middel van een digitale enquête onder medewerkers, staf en leidinggevenden alle relevante `mentale dimensies' van Het Nieuwe Werken in kaart. Voorbeelden van dimensies zijn: ontwikkeling, welbevinden, cultuur, mobiliteit, arbo en werkplek. De scan geeft inzicht in de motivatie, verwachtingen en behoeften van de medewerkers met betrekking tot Het Nieuwe Werken. De uitkomsten worden vervolgens vertaald naar een succes- en risicoanalyse, die als basis dient voor onderzoek naar de voor- en nadelen die Het Nieuwe Werken binnen het bedrijf met zich meebrengt. De scan maakt het mogelijk om naast de technische en economische aspecten vooral ook te anticiperen op de menselijke factor. Daardoor kunnen naast inefficiëntie onnodige werkgerelateerde klachten, verzuim, verloop of ongewenst gedrag van medewerkers voorkomen worden.

Link tussen psychologie en bedrijfskunde
De afstudeeropdracht van technisch bedrijfskundige Mark Wispels legt een link tussen psychologie en bedrijfskunde. Door individuele mentale aspecten van Het Nieuwe Werken te analyseren en op organisatieniveau te duiden, kunnen individuele verandertrajecten beter worden vorm gegeven. Daarnaast biedt het handvatten voor leidinggevenden om medewerkers te faciliteren bij de overgang naar Het Nieuwe Werken.

Technische Bedrijfskunde (TBK) is een vierjarige, praktijkgerichte bacheloropleiding, die studenten opleidt tot ondernemende managers. De opleiding wordt in Deventer en in Enschede aangeboden.

Winnaars Saxion afstudeerprijs 2011