Opening waterberging Braakpolder/Wadweere

Publicatiedatum : 14 september 2011

Een peilschaal en een accordeonist, wat een plaatje in de polder

Dinsdag 13 september is de waterberging Braakpolder/Wadweere officieel geopend. Maar liefst 80.000 kuub water kan in deze droge waterberging zijn weg vinden in tijden van hevige neerslag. En dat is geen overbodige luxe in de polder De Vier Noorder Koggen, memoreerde heemraad Cees Mantel, want hier was in 1994 en 1998 sprake van veel wateroverlast. Flinke stukken van de polder stonden blank, met veel schade tot gevolg.

Achtergrond

De waterberging Braakpolder/Wadweer ligt tussen Lambertschaag en Aartswoud in West-Friesland, maar maakt deel uit van een grotere ecologische verbindingszone tussen het Zwanewater en het IJsselmeer. De polder maakt deel uit van de Vier Noorder Koggen en hier moest worden gezocht naar waterberging om in tijden van hevige regenval te voorkomen dat wateroverlast ontstaat. We hebben hier circa 9 hectare van de polder ingericht als droge waterberging. Dit betekent dat we het gebied in tijden van wateroverlast onder water kunnen zetten. Als er geen wateroverlast is, dan is het in agrarisch beheer en wordt het gebruikt voor begrazing.

Het ontwerp van het gebied brengt het oorspronkelijke kadetjesland weer terug. De twee sloten die in het verleden zijn gedempt, zijn weer opnieuw aangelegd. Het gehele terrein is circa 30 centimeter omlaag gegaan en volgt hiermee het bestaande reliëf. De bovenzijde van de kadetjes komen hierdoor boven het waterpeil te liggen. Het meest oostelijke perceel waarin zich de archeologische waarden bevinden is onveranderd gebleven.

Om de waterberging heen is een kade aangelegd. Deze ligt boven het peil van de Veersloot. Ten behoeve van de waterbergingsfunctie is een inlaatwerk aangelegd vanuit het 2.20 meter - NAP peil nabij de fietsbrug over de Veersloot. Het aflaatwerk naar het 2.65 meter - NAP peil ligt in de meest noordoostelijke hoek in de buurt van het bestaande gemaal aan de Braakweg.

Het gebied Braakpolder-Zuid is te beleven voor de recreant vanaf de Braakweg en vanaf het fietspad langs de Veersloot. Na de aanleg gaat Landschap Noord-Holland de inrichting samen met locale agrariërs beheren.