Rijksoverheid

Steun in rug voor vernieuwende Zeeuwse industrie

Nieuwsbericht | 14-09-2011

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de Kanaalzone bij Terneuzen, en nog eens 4 miljoen euro voor twee energie besparende projecten in de regio. Dat is een steun in de rug voor de vernieuwende industrie, zo maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag 14 september 2011 bekend.

Groene grondstoffen

'Met een combinatie van diep water, uitstekende chemische bedrijven en de agrarische omgeving biedt de Kanaalzone een pracht van een plaats voor de productie van groene grondstoffen,' zei minister Verhagen voor een gehoor van honderden prominenten en ondernemers in Middelburg.

Topsectoren

De steun voor de ontwikkeling van de Kanaalzone past in de investeringen die het kabinet doet in de topsectoren van de economie, zoals energie, chemie en agrofood en tuinbouw. Door de ontwikkeling van vernieuwende producten, bijvoorbeeld door het gebruik van groene grondstoffen, wordt de verdienkracht van de bedrijven en de regio vergroot.

Durfkapitaal

Volgens de bewindsman heeft juist Zeeland alles in huis om te profiteren van de maatregelen die zijn genomen om innovatie aan te jagen. Hij daagde de Zeeuwen uit met ideeën te komen die gebruik maken van het half miljard durfkapitaal en de half miljard euro aan belastingaftrek die het kabinet beschikbaar stelt.

Gezamenlijke handelsmissies

Minister Verhagen onderstreepte het belang van goede samenwerking tussen Zeeland en Vlaanderen bij de ontwikkeling van de Kanaalzone tussen Gent en Terneuzen. 'Bedrijven uit Zuid-Amerika of China zien echt het verschil niet tussen Nederland en Vlaanderen.' Daarom komen er gezamenlijke handelsmissies om buitenlandse investeringen aan te trekken.

Documenten en publicaties

Oesterpartij

Speech minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, Oesterpartij, op 14 september 2011 in Middelburg

Toespraak | 14-09-2011 | EL&I