Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) ontvangt rapport bescherming bruinvissen

Tijdens een vaartocht op de Oosterschelde zal staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aanstaande maandag een rapport in ontvangst nemen met voorstellen tot bescherming van de bruinvis. De media zijn welkom om de overhandiging mee te maken en de bruinvis in haar natuurlijke omgeving te aanschouwen.

De bruinvis is een dolfijnsoort die van oudsher voorkomt in de Nederlandse kustwateren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was het dier bijna uitgestorven, maar is sindsdien bezig aan een voorzichtige opmars. Afgelopen jaar zijn tijdens tellingen ruim 50 duizend exemplaren waargenomen in de Nederlandse kustwateren.

De laatste jaren spoelen steeds vaker dode of gewonde bruinvissen aan. Experts tasten in het duister over de aard van de verwondingen. Daarom heeft het ministerie van EL&I in 2009 opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de bedreigingen van de bruinvis.

Het onderzoeksrapport bevat een aantal bevindingen en oplossingen en wordt komende maandag aangeboden door de onderzoekers Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Marije Siemensma van Marine Science & Communication aan staatssecretaris Henk Bleker. Na de aanbieding is er gelegenheid om vragen te stellen aan staatssecretaris Bleker, de onderzoekers en aan medewerkers en vrijwilligers van SOS-dolfijn, die zich ondermeer richten op de opvang van gestrande bruinvissen. Ook zijn vrijwilligers aanwezig van de EHBZ, de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren.

De aanbieding vindt plaats op de ms. Onrust, die tussen 09.00u en 12.00u een rondvaart maakt over de Oosterschelde, waar met zeer grote regelmaat bruinvissen worden waargenomen. Bij slecht weer zal het waarnemen van bruinvissen zeer twijfelachtig zijn, maar de boot vaart hoe dan ook af. Vertrek- en aankomsthaven is Wemeldinge, ten noorden van Goes.

Wat: aanbieding rapport bescherming bruinvissen

Datum: maandag 19 september, 09.00u - 12.00u

Lokatie: M.P.S. Onrust, 't Sluisplateau 31, 4424 BK, Wemeldinge

Vanwege het aantal plaatsen op de boot worden vertegenwoordigers van de media verzocht zich vooraf aan te melden bij: thijsvanson@minlnv.nl (Thijs van Son, woordvoerder natuur en visserij van het ministerie van EL&I)






RVD Mediafeed