Artsen zonder Grenzen

Somalië: moeizame strijd tegen cholera en mazelen

14-09-2011

Artsen zonder Grenzen bestrijdt uitbraken van cholera en mazelen in en rond de stad Marere in het zuiden van Somalië .In die plaats en omliggende dorpen verblijven zo'n vijfduizend Somalische vluchtelingen. Maar zoals overal in Somalië wordt de bewegingsvrijheid van Artsen zonder Grenzen ook in Marere beperkt en de strijd tegen mazelen en cholera is roeien tegen de stroom in.

Epidemie

`Sinds het begin van de mazelenepidemie onder de vluchtelingen hebben we meer dan 150 patiënten kunnen behandelen', zegt Silvia Colona, die het project in Marere coördineert. `In een ideale situatie zouden we alle kinderen in de dorpen vaccineren. Dat is de enige manier om de epidemie te stoppen. Als de autoriteiten ons toestaan om grootschalige vaccinatiecampagnes op te zetten, kunnen we de epidemie indijken en veel dodelijke slachtoffers voorkomen.'

Afweersysteem

Cholera en mazelen zijn typische ziektes die opduiken als mensen kwetsbaar zijn, als hun afweersysteem verzwakt is en als er onvoldoende sanitaire voorzieningen zijn.

Cholerabehandelcentrum

Artsen zonder Grenzen heeft een cholerabehandelcentrum opgezet in het ziekenhuis van Marere, waar we al 8 jaar werken. Daarnaast worden er ook klinieken om cholera en mazelen te behandelen ingericht bij een vluchtelingenkamp in het nabijgelegen dorp Jilib. In de regio Marere zijn in de voorbije weken 80 gevallen van cholera gemeld en behandeld, een alarmerend aantal. Cholera is uiterst besmettelijk en patiënten moeten worden geïsoleerd. We proberen de verspreiding van de ziekte te voorkomen via voorlichting over hygiëne en ontsmetting van waterbronnen.

Hulpgoederen

In Jilib hebben we ook hulpgoederen verdeeld onder de vluchtelingen.
1.600 families ontvingen dekens, emmers en kookpotten.

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen is van mening dat er voor noodhulp het hele jaar door geld nodig is, ook in die gebieden waar weinig aandacht voor is. Het hele jaar door kunnen donaties voor het werk van Artsen zonder Grenzen via Giro 4054 worden overgemaakt.

Meer informatie over waarom Artsen zonder Grenzen geen lid is van Giro 555

Meer weten over onze hulp aan de Somalische bevolking, in Somalië en in de vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië

Wat is ernstige ondervoeding en hoe behandel je kinderen die hieraan lijden? Bekijk ons medisch dossier ondervoeding.