SGP


SGP: Iran tikkende tijdbom

De nucleaire aspiraties van Iran zijn een tikkende tijdbom. Daarom wil de SGP wil dat de EU net als de VS inzet op het torpederen van het financiële systeem van de ayatollahs in Iran.

---

Iran
14 september 2011
Van der Staaij

Kernmacht
Voorzitter. Uiteindelijk ligt ons een heel basale vraag voor: Accepteert de internationale gemeenschap dat het Iraanse regime een kernmacht wordt of niet?

Als dit aanvaardbaar wordt geacht, kunnen we achterover leunen en toezien.

Als dit onacceptabel wordt geacht, zullen we serieus en tijdig moeten ingrijpen. Iran gaat immers door. In de geruststellende overtuiging, dat de wereld haar handen vol heeft aan andere brandhaarden. In de ogen van de SGP is sprake van een tikkende tijdbom. Ik verwijs naar het recente rapport van het IAEA waarin duidelijk wordt gewezen op de militaire dimensie van het Iraanse kernprogramma. Welke conclusies verbindt de minister aan dit rapport?

Serieus ingrijpen door de internationale gemeenschap is geboden. Niet omdat Iran direct atoomwapens zal inzetten; hoewel ik er niet mijn hand voor in het vuur steek, dat dit islamitische regime altijd volgens de eisen van de ratio en logica zal opereren.
De grote angst is echter, dat een kernmacht Iran onkwetsbaar wordt voor sancties en dergelijke. Iran is een grote sponsor van het terrorisme en vormt een wezenlijke bedreiging voor Israël. Als dit land een atoommacht vormt, is het onmogelijk het land aan te pakken voor steun aan terreur en agressie. Wie huivert ook niet bij de gedachte dat Iran kernwapens doorspeelt aan Hamas of Hezbollah?

Bovendien, als Iran een kernmacht wordt, wordt het machtsevenwicht in het Midden-Oosten drastisch verstoord. Dit zal een enorme druk leggen op omringende landen om óók kernwapens te verkrijgen. Een nucleaire wedloop in het Midden Oosten; een horrorscenario.

Voorzitter. Iran mag geen kernmacht worden. Veel landen vinden dat. De afgekondigde sancties laten dit zien. Alleen, de sancties werken onvoldoende. Wat ziet de minister als de belangrijkste oorzaak? Worden alle afgesproken EU-sancties ook werkelijk geïmplementeerd? En omzeilt Iran feitelijk niet alle sancties door samenwerking met China, Rusland en andere landen? Hoe kunnen wij die landen verder onder druk zetten om constructief mee te werken?

Ik las, dat de Amerikaanse senaat plannen heeft gepresenteerd om het financiële systeem, in het bijzonder de centrale bank van Iran, hard te treffen en daarmee het nucleaire programma te frustreren. Hoe staat het met deze plannen? Zal de EU deze plannen steunen en eraan meedoen? Hoe komt het dat de VS wel steeds in staat is tot het bedenken van nieuwe sancties en de EU op zân hoogst een eind achteraan komt?

Wat kan er aanvullend gebeuren? Is het denkbaar om de Iran omringende landen meer te betrekken bij het opbouwen van druk? Ook zij willen toch onder geen beding een nucleair Iran? Wordt dit voldoende uitgenut?