Gemeente Heemskerk


woensdag, 14 september 2011

Overdracht gemeentearchief 1929-1985

Op woensdag 14 september was een delegatie van de gemeente Heemskerk op bezoek bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem om een deel van het gemeentelijk archief over te dragen. Met de officiële ondertekening van het proces-verbaal door wethouder Odd Wagner en de heer Lieuwe Zoodsma, directeur van het Noord-Hollands Archief, werd het archief over de periode 1929 tot 1985 overgedragen. Uit handen van archiefmedewerkster Tanja Holt van de gemeente ontvingen beide heren een exemplaar van het inventarisboek over deze periode. In dit boek staat beschreven welke stukken over deze periode beschikbaar zijn en hoe ze gedocumenteerd zijn.

Na de overdracht van het gemeentelijk archief kreeg de Heemskerkse delegatie een rondleiding door een deel van het Noord-Hollands Archief. Het archief kent twee locaties: een aan de Jansstraat en een aan de Kleine Houtweg. De locatie Jansstraat heeft ondergronds 14 strekkende kilometer archiefruimte en trekt jaarlijks zo'n 10.000 bezoekers. Zij kunnen in het archief documenten, foto's en ander historisch materiaal raadplegen van onder andere twaalf Noord-Hollandse gemeenten, diverse rijksinstellingen, de rechtbank en het kantongerecht. In het archief liet directeur Zoodsma onder andere enkele oude stukken zien zoals een inventarisatie van schade die Heemskerkers hadden geleden tijdens de slag om Castricum in 1799.

Overdracht
Ook in de overdracht van het gemeentearchief over de periode 1929-1985 (88,5 meter archief) zaten enkele belangrijke gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. In het archief is hier de weerslag van te vinden. Zo is er een dossier uit 1943 met als omschrijving: Lijst van verklaringen van overlijden onder buitengewone omstandigheden van inwoners en in concentratiekampen. Verder kenmerkt de periode van na 1950 zich door de grote industriële ontwikkeling en de groei van de Heemskerkse bevolking. Tussen 1945 en eind jaren 70 groeide het inwonertal van ruim 5.000 naar bijna 32.000. Deze groei is bijvoorbeeld terug te vinden in het dossier over basisschool de Zilvermeeuw dat vlak na de bouw in 1954 al te klein bleek. Hierop volgde meerdere uitbreidingen en de ingebruikname van dependances. Toen dit alles geen uitkomst meer bood zijn in korte tijd vijf nieuwe openbare scholen gebouwd.
Ten slotte blijkt een onderwerp dat nu nog actueel is in 1940 al te spelen: de samenvoeging van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Hoe dit onderwerp zich gaat ontwikkelen, wordt in het archief bijgehouden en gedocumenteerd voor komende generaties.
---