GroenLinks uitkomt Grote tekst

PVV wil alleen referendum als het uitkomt

Woensdag 14 september 2011, 18:01u - Liesbeth van Tongeren
* kerncentrale

* kerncentrales

* kernenergie

* referendum

PVV wil alleen referendum als het uitkomt

GroenLinks is verbaasd dat de PVV wel een referendum wil over steun aan de eurozone, maar het GroenLinks voorstel om de bouw van kerncentrales in een referendum voor te leggen, weer niet wil steunen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Ze shoppen in hun verkiezingsprogramma. Dan weer wel een referendum, dan weer niet. De PVV wil alleen een referendum als het ze uitkomt. Ondertussen mogen Nederlanders niet meebeslissen over de energievoorziening van de komende generaties."

GroenLinks presenteerde afgelopen vrijdag de initiatiefwet: `Referendumwet Kerncentrales'. De wet zorgt ervoor dat Nederlanders zich in een raadgevend referendum uit kunnen spreken over de bouw van kerncentrales in Nederland.

Van Tongeren: "Energiebedrijven hebben plannen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland. Het huidige kabinet is daar voorstander van. Het besluit om wel of geen tweede kerncentrale te bouwen heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst.

Dat besluit moet je niet met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer nemen, daar moeten alle Nederlanders zich over uit kunnen spreken. Dit is de zoveelste verkiezingsbelofte die de partij van Geert Wilders niet nakomt."

Lees alles over het referendum kerncentrales op energie.groenlinks.nl

Mail uw verbetersuggesties tot eind oktober
naar: referendumkerncentrales@groenlinks.nl

Lees meer over het wetsvoorstel referendum kerncentrales (pdf)

Voorlopige versie van het wetsvoorstel (pdf)

Memorie van toelichting referendumwet (pdf)