Ingezonden persbericht


Open Dag Johan Cruyff Foundation in teken van 14-jarig bestaan

Amsterdam, 14 september 2011 - Tijdens de Open Dag van de Johan Cruyff Foundation, vandaag in het Olympisch Stadion in Amsterdam kregen dit jaar weer ruim 2000 kinderen met en zonder beperking de gelegenheid samen te spelen en te sporten. Samen met bekende sporters namen de kinderen deel aan clinics en demonstraties zoals streetdance, rolstoeltennis en paardrijden.

Deze speciale sportdag voor kinderen valt in het 14-jarig jubileumjaar van de Johan Cruyff Foundation. Een groot aantal ambassadeurs, zoals Frits Barend, Jan Bos, Peter Heerschop, Raoul Heertje, Ernesto Hoost en Esther Vergeer kwamen samen met de kinderen in beweging.

Grootse opening
Johan Cruijff opende de dag door het oplaten van 1414 ballonnen samen met 'De 14 van Johan'. Deze groep ambassadeurs bestaat uit jongeren van het Cruyff College en de Cruyff University, jongeren met een lichamelijke/verstandelijke handicap en jongeren van de Cruyff Courts. Deze 14 ambassadeurs symboliseren de verschillende jongeren die wij iedere dag bereiken. De opening kreeg een muzikaal vervolg middels de lancering van de single 'Winnaar' door Johan Cruyff Foundation & Friends waar diverse artiesten bij betrokken waren (Fouradi, Hind, Do, William Spaaij, Najib Amhali en vele andere).

Sinds dit jaar werken de Foundation en het Johan Cruyff Institute for Sport Studies nog nauwer samen om via sport en educatie het beste uit mens en maatschappij te halen. 'Door waar mogelijk de krachten te bundelen kan er nog efficiënter worden samengewerkt. We zijn 14 jaar verder, maar hebben nog mooie ambities', aldus Johan Cruijff.

Start opleidingen
Het Johan Cruyff Institute vormt met het Cruyff College (mbo) en de Cruyff University (hbo) het onderwijs netwerk. De trainingsintensiteit is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Aan ons de taak om de combinatie sport en studie te promoten en nog beter te faciliteren. Vandaag gingen aan het Cruyff Institute ruim 40 studenten van start met de International Master of Sport Management (MISM), waar onder andere de bekende sporters Edwin van der Sar, Jan Bos en Ernesto Hoost aan deelnemen. Begin oktober start de nieuwe editie van de Program in Coaching.

Internationale ambitie
Carole Thate, verantwoordelijk voor de Foundation en Institute wereldwijd, gaf aan dat de Foundation en het Institute op drie speelspelden actief zijn: Cruyff Courts, het Cruyff Institute en sportprojecten voor jeugd met een handicap. 'Wij krijgen steeds meer verzoeken uit het buitenland voor Cruyff Courts. Daar waar we er gehoor aan kunnen geven doen we dat, er liggen al 20 Cruyff Courts buiten Nederland zoals in Engeland, Brazilië, Japan en Zuid Afrika. Ook het Cruyff Institute is al wereldwijd actief met programma's in Spanje, Zweden, Mexico en binnenkort ook Maleisië. Naast het al jaren stimuleren van sport voor kinderen met een handicap ligt de focus nu ook op talentherkenning en -ontwikkeling binnen deze doelgroep. Met al acht sporrtbonden en het NOC*NSF wordt intensief samengewerkt om juist deze jeugd met ambitie en talent een steuntje in de rug te bieden.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door sportprojecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen voor de jeugd.

De Johan Cruyff Foundation het Johan Cruyff College, de Johan Cruyff University en het Johan Cruyff Institute for Sport Studies zijn de sociale initiatieven van Johan Cruijff. Via sport en educatie halen wij het beste uit mens en maatschappij.

www.cruyff-foundation.org www.cruyffinstitute.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht