D66

woensdag 14 september 2011

EU moet zakenelite Syrië tot keuze dwingen

Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de EU de zakelijke elite in Syrië een ultimatum stelt: zaken doen met Europa gaat niet samen met steun aan het moordende regime van de Syrische leider Bashar al-Assad.

Grootste handelspartner

"We moeten duidelijk zijn", zegt Schaake. "De EU is veruit de grootste handelspartner van Syrië. We weten bij wie het grote geld zit. Europa moet zijn volle economische gewicht inzetten om de misstanden in Syrië te stoppen en dus niet handelen met bedrijven die het regime steunen."

Slap

Schaake laakt het slappe optreden van de EU tegen het dictatoriale regime van Al-Assad. "De EU is te traag. Pas twee weken nadat de VS strenge sancties oplegden, besloot de EU twijfelend tot een olie-embargo. Maar het embargo gaat pas in op 15 november, vanwege Italiaanse belangen!" Het Europees Parlement stemt donderdag over een resolutie waarin het Al-Assad oproept met onmiddellijke ingang te vertrekken, en aankondigt hem te laten berechten voor zijn misdaden.

Turkije

Militair ingrijpen is in Syrië niet aan de orde. Ook de Verenigde Naties kunnen niets doen, omdat Rusland en China daar niet mee instemmen. Schaake: "De EU moet leiderschap tonen, en beter samenwerken met bijvoorbeeld ons beider buurland Turkije." De D66-politica wijst erop dat veel burgers uit Syrië naar Turkije zijn gevlucht. "Zowel EU-buitenlandchef Ashton als de Turkse premier Erdogan waren deze week in Cairo. Maar ze grepen niet de kans voor een gemeenschappelijke oproep om het geweld in Syrië te stoppen." De EU dreigt haar rol op het wereldtoneel volgens Schaake door het gebrek aan daadkracht ernstig te verzwakken.