GroenLinks taboe op euro-obligaties Grote tekst

Eurocrisis te ernstig voor Nederlands taboe op euro-obligaties

Woensdag 14 september 2011, 19:16u - Bas Eickhout
* euro-obligaties

* eurocrisis

Eurocrisis te ernstig voor Nederlands taboe op euro-obligaties

In een debat over de economische crisis en de euro kondigde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso aan de opties voor euro-obligaties te bestuderen. Dan geven alle eurolanden samen één obligatie uit waarvoor ze samen garant staan. GroenLinks wil dat Nederland en Duitsland hun blokkade op deze voorstellen onmiddellijk opheffen.

Constructieve partner

"De Europese Commissie doorbreekt vandaag een taboe om tot een oplossing te komen in de eurocrisis", zegt
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. "Als de Nederlandse regering een constructieve partner wil zijn in een Europese crisisaanpak, kan ze zich niet bij voorbaat tegen euro-obligaties keren." Eickhout legt uit dat als euro-obligaties slim worden vormgegeven, ze de overheidsschuld van alle eurolanden beter houdbaar maken en de financiële discipline bevorderen.

Rugdekking voor Europese Centrale Bank

Eickhout benadrukt dat de onrust op de financiële markten alleen door de Europese Centrale Bank kan worden gekalmeerd. Hij is blij dat de Poolse voorzitter van de Raad van Ministers vandaag in het Europarlement politieke steun gaf voor het controversiële besluit van de ECB om Italiaanse en Spaanse obligaties op te kopen. "Alle ministers van financiën zouden dit voorbeeld moeten volgen op hun bijeenkomst deze week. De ECB heeft deze politieke rugdekking nodig, zeker nu openlijk gesproken wordt over een Grieks bankroet en nieuwe crisisinterventies nodig kunnen zijn", aldus Eickhout.

Politieke controle

In ruil voor de acties van de ECB moeten Italië en Spanje maatregelen nemen die het marktvertrouwen herstellen. GroenLinks wil dat de Europese Commissie de rol op zich neemt om die maatregelen te coördineren en te controleren, "Zo blijft er democratie controle mogelijk via het Europees Parlement die de Europese Commissie politiek controleert."

Meer informatie


* Negen vragen en antwoorden over de schuldencrisis in de eurozone