KNHS

Nederlandse ruiterploeg weet te overtuigen op EK in Madrid 14 september 2011
Gerco Schroder - New Orleans

1 | 2 | 3 | 4

MADRID (KNHS) - In de Speed and Handiness wedstrijd, waarmee het Europees Kampioenschap voor springruiters in Madrid van start ging, heeft het Oranje kwartet volledig weten te overtuigen. Nederland staat vierde, op minder dan één balk van de op de tweede plek staande Duitsers en pal achter de Zweden. Frankrijk gaat aan de leiding. Kijkend naar de Olympische nominatie die het Oranje team hier moet verdienen ziet het er goed uit. Duitsland en Frankrijk hebben zich reeds voor de Spelen van 2012 weten te plaatsen. Nederland en Zweden nog niet en voor de Nederlandse equipe lijkt de Olympische nominatie - er zijn in Madrid drie Olympische nominaties te vergeven - belangrijker dan de teamklassering.

Voor Nederland reed Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN als eerste binnen. In het parcours ontbrak de rust en lag het tempo net niet hoog genoeg. Voor de driesprong nam Eric de scherpe merrie even terug, om haar daarna aan te sporen. Op de insprong, een triplebar, kon Utascha net niet de breedte halen en tikte de paal af. "We hadden iets te veel onrust in het parcours. Dat was jammer, want daardoor kregen we ook deze fout", aldus van der Vleuten Sr.

Zijn zoon, Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten (Mierlo), deed het met VDL Groep Verdi beter. Ze lieten alle palen liggen en realiseerden een goede tijd, waardoor ze op minder dan één balk van de leider van het klassement, de Fransman Olivier Guillon met Lord de Theize, bleven. Maikel staat nu op de 26ste plaats in de tussenstand en zijn vader 34ste. "Ik ben dik tevreden met hoe de hengst sprong. In het begin hadden we even een kleine communicatiestoring, maar die had ik snel onder controle en vanaf dat moment was Verdi honderd procent bij de les", aldus Maikel.

De derde starter voor Nederland was Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans. "Na mijn rit was ik zeer tevreden. New Orleans sprong zeer goed. Het begin van het parcours kenmerkte zich door een lastige lijn, maar persoonlijk vond ik het erg moeilijk om vanaf de steilsprong mooi bij de insprong van de driesprong te komen. Dat was een erg lange lijn en dan wil het wel eens moeilijk zijn om je paard weer voldoende in de hand te hebben als je bij zo'n combinatie van hindernissen aankomt. Tijdens het lopen vond ik de lijn van de hoge en brede oxer naar de sloot, gevolgd door weer een enorme oxer, moeilijk. Tijdens het rijden reed ik echter heel gemakkelijk de zes galopsprongen die ik in mijn hoofd had", aldus Schröder, die voorlopig tiende staat.

Jeroen Dubbeldam (Weerselo) had een beetje een dubbel gevoel overgehouden aan de openingswedstrijd. "Enerzijds ben ik dik tevreden met de huidige 17de plaats, maar er had meer ingezeten", aldus Dubbeldam, en daarmee had hij gelijk. Dubbeldam had feitelijk de tweede tijd van de dag genoteerd, maar viel door een simpel foutje op de middelste van de driesprong terug. Springfouten worden in deze wedstrijd omgezet in seconden. "Ik heb het wel vaker gezegd, maar met BMC Van Grunsven Simon heb ik een zekere mate van angst voor dit type wedstrijden. Ik kan de rust die noodzakelijk is niet vasthouden. Mijn paard wil namelijk heel graag hard werken en dan gaat hij tijdens een wedstrijd als deze wel eens net te veel initiatief nemen. Ik heb er een tandje bijgezet, omdat we als team een goede prestatie nodig hadden, en dan neem je iets meer risico", aldus Dubbeldam.

Bondscoach Rob Ehrens was tevreden. "We hebben vandaag de aansluiting bij de kopgroep weten te behouden. Morgen zullen de klassementsverschillen wel iets zijn toegenomen. Vandaag had de parcoursbouwer het niet in de hoogte gezocht, maar meer in de lange lijnen met dan een scherpe wending. Dat zal morgen wel anders zijn, als hij de lijn van bouwen die we in Rotterdam hebben ervaren blijft vasthouden", aldus Ehrens.

In het jachtspringparcours leken tijdens het lopen een paar aardige mogelijkheden aanwezig te zijn om tijd te winnen, maar van de één - een steilsprong overwinnen in een wending - maakte bijna niemand meer gebruik nadat de Zwitser Steve Guerdat daar een weigering had opgelopen. Het andere alternatief was dermate onzinnig dat bondscoach Rob Ehrens dit alternatief tijdens het lopen niet eens had opgemerkt. "Ze moesten rechtsaf, terwijl ze om het alternatief te rijden linksaf moesten", aldus de bondscoach.
Verder was het uitermate storend dat de wedstrijd maar liefst vijf volle uren duurde met in totaal 67 combinaties. Volgens de organisatie had de EBU geëist dat de wedstrijd dit tijd moest duren. Daarom had de parcoursbouwer zowel start en finish helemaal aan de andere zijde gesitueerd dan waar de paarden de piste binnenkwamen en verlieten. Maar dat was nog niet toereikend om tijd te rekken, waardoor de piste regelmatig leeg was.
Opvallend was dat slechts één van de 67 starters, de Tsjechische Zuzana Zelinkova, de eindstreep niet wist te halen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.europeanjumping2011.com

Tussenstand EK springen individueel na 1e onderdeel:


1) Olivier Guillon (Fra) - Lord de Theize - 0 p. - (0 / 78.85)
2) Stefan Eder (Oos) - Chilli van Dijk - 0.54 p. (0 / 79.93)
3) Beat Mändli (Zwi) - Louis - 0.63 p. (0 / 80.11) 10) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Corbert x Carthago) - 1.54 p. (0/81.94)
17) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 2.51 p. (4/83.88)
26) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 3.37 p. (0/85.60)
34) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 5.59 p. (4/90.04)

Tussenstand landenwedstrijd:


1) Frankrijk - 2.95

2) Duitsland - 4.41

3) Zweden - 6.74

4) Nederland - 7.42

5) Groot-Brittannië - 9.46

6) België - 9.78

7) Spanje - 11.53

8) Italië - 12.49

9) Ierland - 13.12

10) Zwitserland - 14.66

Tijdschema:

Donderdag 15 september - 14.00 uur: 1e manche landenwedstrijd; Vrijdag 16 september - 16.30 uur: 2e manche landenwedstrijd; Zaterdag 17 september - rustdag;
Zondag 18 september - 15.30 uur: individuele finale over twee ronden.

Foto's de Nederlandse deelnemers door: www.melissen.net